Lovačkim udrugama podjeljena nova jata trčki skvržulja

STARI JANKOVCI,  Na prostoru lovačkog doma Lovačkog društva „Jastreb“ Stari Jankovci u organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije i Poljoproivrednog fakulteta Osijek u nastavku projekta  „Obnova populacije trčke skvržulje u Vukovarsko-srijemskoj županiji“ upriličena je primopredaja jata mladih trčki skvržulja za 12 lovačkih udruga s područja županije.

Organizator podjele bio je Ivica Bošković sa osječkog Poljoprivrednog fakulteta koji je dao stručne upute lovačkim društvima i održao kraće predavanje upoznavši lovce koji su ciljevi ovog projekta kojega provodi Vukovarsko-srijemska županija i Poljoprivredni fakultet Osijek.

Podjeli trčki, ispred Vukovarsko-srijemske županije, nazočio je Krunoslav Buhač viši stručni suradnik za šumarstvo i lovstvo.

Poljska jarebica ili trčka skvržulja je životinja koja je od prapovijesti poznata na ovim područjima, a danas je dovedena do ruba istrebljenja, odnosno nalazi se u vrlo malenom broju na našim poljima, dok smo ju nekada zvali kraljicom polja. Vrlo je važna za ekološku ravnotežu, a iz godine u godinu sve je manje ima. U prirodi nema dovoljno proizvodnih jedinki, ugrožavaju je insekticidi i grabežljivci.

Projektom „Obnova populacije trčke skvržulje u Vukovarsko-srijemskoj županiji“ želi se osvijestiti lovce i zaštitare o ovoj vrsti, objasniti kako ju vratiti, kako djelovati na biološku raznolikost, kako je poboljšati i tako pridonijeti kako biologiji, ekologiji i očuvanju naših staništa tako i gospodarstvu.

VSŽ.HR/ĐURO KARALIĆ