Interaktivna radionica za djecu Živim život bez nasilja

Foto: PU vukovarsko - srijemska

VINKOVCI, U organizaciji Policijske uprave vukovarsko-srijemske, a uz potporu Ravnateljstva policije i Grada Vinkovaca, u Dječjem domu Sv. Ana u Vinkovcima održana je interaktivna radionica “Živim život bez nasilja“. Riječ je o radionici usmjerenoj na sprječavanje različitih oblika nasilja među mladima i nasilja u obitelji, uz izgradnju kulture nenasilja i tolerancije.

“Zapravo dolazimo na zahtjev djece, djeca su rekla da im je ova tema aktualna, riječ je o prednostima i opasnostima virtualnog svijeta, također nam je zadovoljstvo što to radimo  u sinergiji s Vijećem sa prevenciju Grada Vinkovaca i Policijskom upravom vukovarsko-srijemskom i u suradnji s Gradskim kazalištem Zorin dom iz Karlovca. Virtualni svijet je stvarni svijet, stoga moramo naučiti djecu koji su to zaštiti mehanizmi, i kako se zaštiti od potencijalnih opasnosti”, rekla je voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Veber.

Dječica iz Dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci ugostili su svoje prijatelje, djecu iz udomiteljskih obitelji te učenike iz vijeća učenika Osnovne škole Josipa Kozarca Vinkovci. U sklopu programa izvedena je predstava (DIS)LIKE u izvedbi Gradskog kazališta “Zorin dom” iz Karlovca u kojoj je glavni protagonist predstave mladi YouTuber Psycho Mouse djeci približio dobre i loše strane društvenih mreža te im pomogao da shvate da žrtva cyberbullynga nije sama u tome, da se ne trebaju sramiti to reći, iznijeti, priznati roditeljima, profesorima i, ako je potrebno, obratiti se policiji.

Unatoč tomu što je sve veći broj djece i mladih izloženo nasilju preko Interneta, zabrinjava činjenica da i dalje ono nije dovoljno prepoznato kao problem u društvu. Jedan od razloga zbog kojih ovaj trend nije prepoznat kao zabrinjavajući leži u činjenici da se on događa u virtualnom svijetu. Prije razvoja modernih tehnologija vršnjačko nasilje se događalo na igralištima, u parkovima, na hodnicima škola i bilo ga je moguće puno lakše opaziti i na njega reagirati. Danas se većina toga premjestila u „virtualni svijet“, što ne umanjuje, već naprotiv povećava kompleksnost ovog problema.

Elektroničko nasilje definira se kao svaka zlonamjerna i ponavljana uporaba informacijskih i komunikacijskih tehnologija kako bi se nekome nanijela šteta, odnosno kako bi se najčešće neko dijete ponizilo, zadirkivalo, prijetilo mu se ili ga se zlostavljalo na neki drugi način.

Rizična ponašanja djece i mladih na internetu uključuju i razgovore s nepoznatim osobama, dijeljenje osobnih podataka i informacija poznatim i nepoznatim osobama, uvrštavanje nepoznatih osoba na listu prijatelja, posjećivanje pornografskih sadržaja, zlouporaba intime, uznemiravanje i prijetnja. Osim što navedena rizična ponašanja mogu povećati rizik da dijete ili mlada osoba bude žrtva elektroničkog nasilja, isto tako mogu izložiti dijete ili mladu osobu  tome da postane žrtva internet predatora.

Suradnja policije i odgojno-obrazovnih te zdravstvenih ustanova kao i nadležnih državnih tijela te relevantnih organizacija civilnoga društva nužne su za učinkovitu zaštitu djece.
 
Red Button je aplikacija hrvatske policije namijenjena prijavljivanju nezakonitih internetskih sadržaja (čak i onih kod kojih samo sumnjate u zakonitost) koji se odnose na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.
Namijenjena je prvenstveno djeci žrtvama, ali i svim ostalim osobama koje imaju saznanja o zlostavljanju djece ili sadržajima spolnog zlostavljanja djece na internetu.