Loše držanje kod djece – Piše: Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay

  Koštano-mišićni sustav djece u razvoju podložan je deformacijama. Naime, nasljedni rizici, loše držanje, teške školske torbe, kratkovidost, neprimjerene školske klupe i stolice, nedovoljna tjelesna aktivnost te dugotrajno sjedenje u nepravilnom položaju dovode do poremećaja statike kralježnice, što može rezultirati pojavom kifoze, skolioze ili lordoze.

  Prvi kritični period za razvoj deformacija kralježnice je doba uspravljanja kada dijete iz četveronožnog položaja prelazi u uspravan položaj. Ukoliko se motorički nezrelo dijete prerano potiče i forsirano postavlja u sjedeći odnosno stojeći položaj, može doći do deformacije već u toj najranijoj dobi.

  Drugi kritični period je školsko doba. Djeca tada iz aktivnosti i slobode kretanja prelaze u fazu pasivnog sjedenja u školskoj klupi. Održavanje takvog mirnog sjedenja 45 minuta velik je napor za djecu u razvoju. U školi često sjede naslonjeni leđima na naslon stolice u pogrbljenom položaju što dodatno naglašava prirodnu zakrivljenost kralježnice. Dugotrajno iskrivljeno sjedenje s vremenom dovodi do istezanja mišića s jedne te skraćivanja s druge strane trupa što može rezultirati deformacijom.

  Treći kritični period je pubertet kada nastupa nagli rast kostiju koji ne prati adekvatna mišićna snaga što dovodi do nestabilnog koštano-mišićnog sustava. Prevelika emocionalna napetost, nepravilna ishrana te nedovoljna tjelesna aktivnost glavni su razlozi nepravilnog razvoja koštano-mišićnog sustava.

  Dugoročno loše držanje posljedično dovodi do deformacija na kralježnici, stoga je vrlo važno uočiti i na vrijeme prevenirati pojavu lošeg držanja kako kod djece tako i kod odraslih. Najbolji se rezultati postižu u ranoj fazi kada se radi isključivo o slabosti mišića pri čemu kineziterapija može popraviti stanje.
  U ovom članku bazirati ćemo se isključivo na kifotično loše držanje. Ono što bih svakako napomenila jest podatak da je kod kifotičnog lošeg držanja važno istezati prsne mišiće a jačati mišiće trbuha i gornjeg dijela leđa.

   

   

  Vježbe istezanja:

  1. istezanje na pilates lopti
  2. istezanje na ljestvama ili uz stolicu
  3. u stajanja spojiti ruke iza leđa te spojenih lopatica podići ruke što više; zadržati 10-tak sekundi

  Vježbe snage:

  1. u potrbušnom položaju na pilates lopti podizati ruke u odručenje te stisnuti lopatice
  2. stati leđima uza zid te polukružnim pokretima povlačiti ruke po zidu gore – dolje, dlanovi
   su okrenuti prema naprijed
  3. kao i u prethodnoj vježbi dlanovi su prema naprijed, ruke se kroz predručenje pomiču gore – dolje

  Vježbe disanja:

  Prilikom svakog lošeg držanja pa tako i kifotičnog, vrlo je važno pravilno disanje. Važnost i vježbe pravilnog disanja već smo opisali u tekstu o važnosti pravilnog disanja.

  Također preporučam plivanje kojim je, uz vježbe, moguće u potpunosti ojačati oslabljenu muskulaturu te spriječiti strukturne deformacije kralježnice.