Iznenađujuće prednosti svinjske masti

  Foto: stranica.ba

  Svinjska mast namazana na kruh obilježila je mnoga djetinjstva, no zatim je izgnana iz kuhinje jer je navodno loša za zdravlje. No svinjska se mast sve češće opet cijeni. Danas vam donosimo njezine loše i dobre strane te kako je odabrati ili čak napraviti kod kuće.

  Svaka namirnica nosi sa sobom nutritivne prednosti i nedostatke pa isto vrijedi i za svinjsku i biljne masti. ‘Svinjska mast primjerice sadrži korisne masnoće poput konjugirane linolne kiseline te vitamina topivih u mastima, ali s druge strane zabrinjava sadržaj kolesterola i zasićenih masti koji u biljnim uljima nisu prisutni. Stoga i svinjska mast i biljna ulja čine poželjni dio uravnotežene prehrane, no zbog visoke energetske vrijednosti, u njima valja uživati umjereno’, objasnila nam je mag. nutr. Sandra Krstev Barać, zamjenica direktorice u Vitaminoteci.

  Svinjska je mast oduvijek bila cijenjena u kulinarstvu jer ima višu točku dimljenja od drugih masti zbog čega se hrana može na njoj kraće pržiti rezultirajući bogatijim okusom i teksturom jela. Stoga je odličan izbor za pripremu peciva i delikatesa od dizanog tijesta jer će dati nježnu i hrskavu koru, za razliku od maslaca koji se može rastopiti u tijestu i dati gnjecav konačni proizvod.

  Osim u pripremi, svi nostalgičari mogu uživati u delikatesi koje su pripremale naše bake, a to je kriška kruha namazana svinjskom mašću, blago posoljena i posuta češnjakom i crvenom paprikom. I u svemu tome trebamo uživati umjereno.

  Svinjska mast i zdravlje organizma

  Do sada je poznato kako je za zdravlje srca i krvnih žila važnija vrsta masti nego količina koju unosimo. Zbog sadržaja zasićenih masnoća i kolesterola, vjeruje se da svinjska mast može pridonijeti riziku od bolesti srca i krvožilnog sustava. No biljna ulja, poput hvaljenog ekstra djevičanskog maslinova ulja, krasi povoljan profil masnih kiselina koji čuva naše srce. I tako se i u ovom slučaju vraćamo na najvažniju smjernicu u prehrani – važno je biti umjeren i hraniti se raznoliko.

  Maslinovo ulje vs svinjska mast

  Polariziranje namirnica na dobre i loše te posljedično pridavanje epiteta korisnog maslinovu ulju ili svinjskoj masti sasvim je nepotrebno, naglašava Krstev Barać.
  Česta je pogreška ta da maslinovo ulje ne podnosi dobro termičku obradu. Točka dimljenja maslinova ulja je srednje visoka, a dodatnu otpornost na visoke temperature pružaju i prirodni antioksidansi iz ulja poput skvalena i vitamina E koji čuvaju ulje od kvarenja te nastanka štetnih spojeva.

  Kakvu svinjsku mast odabrati

  Nije svejedno hoćete li kuhati na industrijskoj ili tzv. domaćoj masti. Ona je dobivena topljenjem svježeg, čistog masnog tkiva zdravih svinja. Njezina kvaliteta ovisi o dijelu sala koje se topi, no najviše o vrsti svinje kao i tome kako je ona hranjena. Jasno je da će svinja koja jede prirodnu hranu i živi na poluotvorenom prostoru dati znatno kvalitetniju mast nego ona hranjena stočnom hranom i čija je mast industrijski tretirana.

  Kao i svu industrijsku prerađenu hranu, ovakvu je mast bolje izbjegavati te birati kvalitetnu mast od domaćih, lokalnih proizvođača. Uostalom, kada se govori o prednostima svinjske masti u prehrani i kuhinji, misli se upravo na tu kvalitetnu mast.

  Napravite sami svinjsku mast

  Prvo što ćete zaključiti iz svih savjeta jest koliko je važno nabaviti masno tkivo zdrave svinje, a to ćete najlakše učiniti ako se raspitate kod prijatelja i obitelji. Vrijeme svinjokolje tradicionalno će tek biti u studenome pa imate dovoljno vrijeme da se raspitate.

  Za početak možete napraviti svinjsku mast od kilogram i pol tkiva, savjetuje Jenny McGruther na Huffington Postu. Prvo ga narežite na sitnije komade i dodatno usitnite u multipraktiku. Ovaj korak probajte napraviti tako da komade masti što manje dirate rukama jer će se otapati od topline dodira. Zatim sve komadiće stavite u veći lonac i dodajte čašu vode. Vatra neka bude skoro pa najslabije jačine. Ovisno o tome koliko ste usitnili komade, bit će potrebno i do tri sata da se mast otopi. Tvrđe komade koji će isplivati maknite žlicom ili špatulom. Njih možete malo posoliti pa pojesti.

  Nakon što se sve otopilo, procijedite mast u posudu koja trpi visoke temperature pa zatim preselite u staklenku. Ako ćete svinjsku mast držati u hladnjaku, onda je potrošite za tri mjeseca, a dio možete i zamrznuti te čuvati godinu dana.

  Izvor: tportal.hr