Lista pet najotrovnijih životinja u hrvatskom podneblju

Kroz razne dokumentarne emisije koje možemo gledati na televizijskim programima, ali i na internetu, upoznati smo s brojnim otrovnim životinjama koje prijete neopreznim ljudima. Međutim, i Hrvatska se može pohvaliti s nekoliko otrovnih životinja s kojima svakako treba izbjegavati bliske susrete. Portal index.hr donosi popis pet najotrovnijih životinja u hrvatskom podneblju.
Poskok (Vipera ammodytes)
Rasprostranjen je posvuda, osim u kontinentalnom dijelu omeđenom Savom i Dravom istočno od Medvednice, Ivančice i Kalnika. Posebno je čest na jadranskoj obali uključujući otoke i nije vezan uz određenu nadmorsku visinu nego ga se može naći od razine mora do najviših vrhova Dinare. Od otoka ne nastanjuje Rab, Dugi otok i Korčulu, podaci s Cresa i Lošinja su nepotvrđeni, dok je na Mljetu na rubu izumiranja.

Riđovka (Vipera berus)
Živi u kontinentalnim krajevima Hrvatske, u nizinama velikih rijeka (Save, Drave, Mure i Dunava) i u planinskim predjelima Gorskog kotara te na pojedinim dijelovima Dinare. Može ih se vidjeti na raznim vrstama staništa – livadama, kamenitim obroncima i padinama, rubovima šuma, obalama rijeka i jezera te otvorenim planinskim područjima (nadmorske visine od 1400-2450 m).
Crna udovica
Crna udovica najotrovniji je europski pauk, prepoznatljiv po tijelu crne boje. Iako nije pravilo na njihovim leđima često se nalaze crvene točkice. Može ih se sresti u vrtovima i na zidovima okućnica. Također, mreže grade ispod/kraj velikog kamenja, pri dnu panjeva, u šikarama, a može ih se naći i u podrumima,garažama, napuštenim vozilima/strojevima te u stajama. Nisu agresivne, a budući da mreže grade blizu tla najčešće žrtve su ljudi koji na njih slučajno stanu bosom nogom. U Hrvatskoj crna udovica živi na području Istre, Primorja i Dalmacije.

Morski pauk

U Jadranu žive četiri vrste morskih paukova: bijelac,crnac, žutac i mrkulj, a prisutni su duž cijele obale na svim vrstama terena (pijesak, mulj, kamen). Otrovne bodlje nalaze se na leđnoj peraji i u škrgama, mogu narasti do 40 cm, a njihove žrtve najčešće su ribolovci koji se na njihove otrovne bodlje ubodu prilikom skidanja s udice.

Škarpina/Škrpina
Puno poznatija od morskog pauka, ali i manje otrovna škarpina je prepoznatljiva po različitim nijansama crvene boje i tijelu prepunom otrovnih bodlji. Živi na svim vrstama dna, ali preferira ona stjenovita i šljunkovita i to na dubinama do 100 metara. Najčešće žrtve su ribari i ribolovci.

INDEX.HR/IVAN MATIĆ