Lionsi Hrvatske obilježili petu godinu humanitarnih berbi u iločkom Lions Vinogradu dobrote

Foto: Lions Hrvatska

Grožđe je stoljećima simbol ustrajnosti, izdržljivosti, ali i okupljanja, zajedništva i druženja koje donose vinogradske berbe. Vođeni upravo ovim životnim vrijednostima u duhu humanosti i međusobnog pomaganja, Lionsi Hrvatske obilježili su petu godinu humanitarnih berbi u Lions Vinogradu dobrote smještenom na vinogorju Vukovo u Iloku. Sudjelovanjem u projektu Lions vinograd dobrote, prihvaćanjem kumstva jednog ili više trsova sorte tramniac, osiguravaju se sredstva za stipendiranje učenika Srednje poljoprivredne škole Ilok.

Ove godine stipendije u iznosu od 5000,00 kuna dobile su učenice Sara Radaković i Danica Štefanić. One će tako, uz ostale učenike, bezbrižno moći razvijati praktična znanja i educirati se u školskom plasteniku za uzgoj cvijeća, povrća i začinskog bilja, voćnjaku, vinogradu i moderno opremljenom vinskom podrum. Ovom donacijom nastavlja se petogodišnja tradicija pomaganja učenicima koji se školuju za poljoprivredna zvanja važna za gospodarsko unapređivanje ovog poznatog poljoprivrednog i vinarskog dijela Hrvatske, poručuju iz Lions Distrikta Hrvatske.

„Lions vinograd dobrote danas broji više od 300 kumova trsa iz Hrvatske i inozemstva. Uključivanjem u projekt svojim donacijama članovi Lions organizacije i prijatelji nesebično pomažu promicanju destinacije, izvrsnosti, poljoprivrednih znanja, ekološke svijesti i važnosti hrvatske poljoprivrede, uvijek pomažući tamo gdje je potreba, što je i moto Lions organizacije. Razvijanjem projekta, cilj nam je u budućem razdoblju privući  Lionse  i prijatelje iz nama susjednih zemalja kako bi im prestravili ljepote Slavonije, Srijema i Iloka te bogatu vinsku povijest ovog poznatog poljoprivrednog kraja“, zaključio je guverner Distrikta –  126 Hrvatska Alek Konić.

Unatoč lošoj prognozi i nemogućnosti održavanja berbe zbog obilne kiše, ovom po mnogočemu posebnom i emotivnom događaju nazočilo je stotinjak sudionika: članovi Lions Distrikata Hrvatske, predstavnici Iločkih podruma, partnera projekta i Srednje škole Ilok. Posebno za ovu priliku u Hrvatsku je stiglo i 14 članica LC Pech Normandia, Distrikta 119 Mađarska koji su za projekt Lions Vinograd dobrote darovali  mađarsku autohtonu sortu grožđa cirfandli.