LIJEPA PRIČA: Našao 2.200 eura na pločniku i odnio ih u policiju koja je pronašla vlasnika

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Načelnik PU Vukovarsko – srijemske Fabijan Kapular i načelnik PP Vukovar Vlado Božić uručili su Vukovarcu Željku Belecu Zahvalnicu za promicanje dobročinstva i poštenja među građanima te uvažavanje značaja policije u zajednici. Naime, Belec je prije nekoliko dana šetajući na Drvenoj pijaci u Vukovaru pronašao na pločniku novčanik s 2.200 eura. Odmah potom novčanik je odnio u policiju s ciljem da se pronađe vlasnik novca. Poslije svega kaže kako nije uopće razmišljao niti je imao dileme kada je odlučio novčanik odnijeti u PP Vukovar.

„Kada sam pronašao novčanik pokušao sam vidjeti ima li u novčaniku kakav dokument kako bih mogao identificirati vlasnika ali kako ga nije bilo jedina prava stvar koju sam mogao napraviti bila je da predam novac na policiju jer je to jedino mjesto gdje se mogu susresti nalaznik i vlasnik novca. U policiji u Vukovaru napravljen je zapisnik i prebrojan novac. Dao sam svoje podatke i telefon i rečeno mi je da će mi se javiti ako bude bilo potrebe“, rekao je Belec.

Sve poslije je povijest s obzirom da mu se nekoliko dana poslije javio svećenik Evanđeoske crkve iz Vukovara Antun Koprivnjak koji mu je rekao kako je novac njegov kao i policija koji su mu potvrdili da su pronašli pravog vlasnika novca. Govoreći o izgubljenom novcu i svemu što se potom dogodilo Koprivnjak kaže kako je novac skupljao s ciljem da popravi garažu koja je ostala oštećena poslije rata. Govoreći medijima rekao je kako je novac nosio nekoliko dana u torbi s ciljem da eure promijeni pod povoljnijim tečajem.

„Vjerojatno su mi iz torbe ispali pred crkvom dok sam tražio ključ od kuće. Nisam to uopće primijetio. Nekoliko dana kasnije tečaj eura je bio nešto veći i odlučio sam promijeniti novac ali ga više nije bilo. Bio sam u šoku, sve sam pretražio ali bez uspjeha. Svašta mi je dolazilo u glavu, molio sam se Bogu i tješio da je novac namijenjen za crkvu i da ne završi u rukama lopova“, rekao je Koprivnjak.

Dodao je kako je odlučio nestanak novca prijaviti u PP Vukovar s nadom da će oni možda nešto moći više učiniti i pomoći mu da dođe do svoga novca. To se nekoliko dana kasnije pokazalo točnim kada su ga nazvali i rekli da je novac pronađen, da je kod njih i tko je nalaznik. Koprivnjak je odlučio Beleca nagraditi s 100 eura.

„U Slavoniji se teško živi ali i je i ovaj slučaj dokaz da još ima dobrih i poštenih ljudi koji ne žele za sebe zadržati nešto što nije njihovo“, rekao je Kapular.

Načelnik PP Vukovar Vlado Božić pojasnio je kako je policija prije nego što je Koprivnjaku javila da su pronašli novac provela detaljnu istragu u okviru koje su utvrđene sve okolnosti nestaloga i pronađenoga novca. Kazao je i kako se on u svojoj policijskoj karijeri ne sjeća sličnog slučaja.