Legendarni Sokolovi obilježili 30 godina ustrojstva 5. Gardijske brigade

Foto: Đuro Karalić

U vojarni “Slavonski sokolovi” u Vinkovcima u srijedu je u nazočnosti ministra obrane  Banožića obilježena 30. obljetnica ustrojavanja 5. Gardijske brigade HV-a, Sokolova, a kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima postrojbe položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

“Ovo je trenutak kada se prisjećamo imena svih pripadnika i pripadnica 5. Gardijske brigade, a posebice imena pripadnika ove postrojbe brigade koji su dali život za domovinu. Ovdje se prisjećamo i svih ostalih branitelja koji su branili bilo koji pedalj hrvatske domovine i svima hvala uz poruku kako njihovu žrtvu nikada ne smije i nećemo zaboraviti”, poručio je Banožić.

Nad vojarnom preletjela sa “Krila Oluje” dok je u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena sveta misa, a u Gradskom kazalištu održana svečana akademija.

Legendarna 5. gardijska brigada Hrvatske vojske „Sokolovi” osnovana je 5. listopada 1992. godine. Kroz brigadu je tijekom Domovinskog rata prošlo više od 7.000 pripadnika. Poginulo ih je 89, a više od 300 ih je ranjeno