Kultni vinkovački Lokosi ni tu, ni tamo, ali s jakom simbolikom i porukama

Foto: Darko Posarić

VINKOVCI, Sudbina kultnog vinkovačkog stadiona malih sportova znanog kao Lokosi, koji je već nekoliko godina izvan funkcije zbog najavljene, a nikad započete gradnje, prvotno Hrvatskog doma, a nakon što se odustalo do te ideje, nove Gradske knjižnice i muzejske zgrade u kojoj bi bilo smješteno čuveno Akvilino srebro, po svemu sudeći, i dalje ostaje top tema među Vinkovčanima, zaintersiranim za to popularno vinkovačko igralište na kojem su naraštaji mladih provodili svoje najljepše dane igrajući nogomet i košarku. U želji da zapuštenim i u korov zaraslim Lokosima vrate nekadašnji sjaj, skupina Vinkovčana skinula je nedavno lokot s ograde koja je branila pristup nekadašnjem stadionu te se bacila u akciju raščišćavanja kako bi prostor ponovno bio vraćen građanima. Tim je činom aktivirala i alarm u Bana Jelačića 1 gdje stoluje gradska vlast te je, kako sve skupa ne bi izbjeglo kontroli, večeras upriličena i javna tribina uz sudjelovanje gradonačelnika Ivana Bosančića i članova zaljubljenika u Lokose, okupljenih u Inicijativu građana Vinkovaca za Lokose.

„Lokosi su postali komunalni, zdravstveni i građevinski problem. Zato smo uzeli stvar u svoje ruke i Lokose očisti kako bi potaknuli gradske strukture da riješe ovaj problem te saniraju loše stanje na stadionu“, kazao je u ime Inicijative za Lokose Branimir Puškarić.

Po njegovim riječima, članovi Incijative mogu donekle biti zadovoljni onime što su čuli od gradonačelnika Ivana Bosančića koji je, kako je kazao Puškarić, djelovao ozbiljno, ali i dalje su oprezni i skeptični.

„Obećanjima političara jednostavno ne vjerujemo previše, iako je gradonačelnik problemu pristupio dosta ozbiljno i djelovao je ozbiljno“, kazao je Puškarić rekavši kako se članovi Inicijative zalažu za što skoriji početak izgradnje Gradske knjižnice, čija se gradnja očekuje već godinama nedaleko Lokosa, da se završi konačno i projekt muzejske zgrade uz Lokose te svakako zadrži stadion malih sportova, na čijem je mjestu predviđena izgradnja parkirališta s 89 mjesta za potrebe muzeja.

Gradonačelnik Ivan Bosančić zadovoljan je tribinom jer je, kako je kazao, riječ o mladim ljudima koji žele samo dobro Vinkovcima.

„S knjižnicom idemo na jesen, a muzej mislimo graditi iz fondova EU, ali još ne znamo točno kada bi mogli započeti s tim projektom. Za sada nam je cilj završiti knjižnicu u roku od dvije do tri godine“, rekao je Bosančić rekavši kako će grad postaviti ogradu između Lokosa i ogromne rupe koja je uslijed arheoloških istraživanja za potrebe izgradnje Hrvatskog doma,od čije se izgradnje u međuvremenu odustalo,  odnosno nove Gradske knjiženice, iskopana prema ulici Kralja Zvonimira.

Po Bosančićevim riječima, smisao tribine je bio iznaći kompromis kojemu je za cilj da zadovoljni budu svi, i oni koji žele novu Gradsku knjižnicu, i oni koji priželjkuju novi muzejski objekt, ali i oni koji žele Lokose. Podsjetio je kako su kao zamjenu za Lokose gradske vlasti prije godinu dana započele s izgradnjom sportskih terena u Lenijama te se u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom u narednih mjesec dana očekuje na izgrađenom igralištu stavljanje tribina i  futsal podloge za mali nogomet. Dijelu Vinkovčana ta zamisao očito nije dobro sjela od samog početak, te su poželjeli ipak iz mrtvih vratiti Lokose, uzevši pravdu u svoje ruke što u cijelom slučaju otvara niz pitanja. Poglavito vezano uz obijanje lokota na ogradi kojom su Lokosi bili zagrađeni, a kojega je vjerojatno netko tamo s razlogom postavio. Pitanje je i tko bi odgovarao da se nekome nešto dogodilo tijekom čišćenja, a  korišteni su i kamioni i strojevi. Nameće se i pitanje djelovanja gradskih vlasti u cijeloj priči. Stječe se dojam kako su stajale sa strane i gledale što se događa na Lokosima, iako je cijeli grad znao što je posrijedi. Ili je ipak bilo drugačije, pa ukupni dojam vara. Zašto nekome iz Grada samom nije palo na pamet očistiti Lokose ako se znalo da od gradnje na toj lokaciji još godinama neće biti ništa jer se nema novca za sve što bi se htjelo. Ispada da su Lokosi godinama bili zapušteni bez ikakvog valjanog razloga. Postavlja se u konačnici i pitanje, je li ih trebalo uopće dirati, kome su i zašto smetali i može li se obrazac akcije nezadovoljnih Vinkovčana prozvanih Inicjativa građana Vinkovaca za Lokose sutra ponovit u nekom drugom slučaju i na nekom drugom primjeru? Iako, iskreno govoreći Lokosi u cijeloj priči tek su povod za neke druge osjećaje građana grada na Bosutu. Da je, kako je bilo planirano prije sedam-osam godina započela gradnja Hrvatskog doma, Lokosi bi bili srušeni i nitko ne bi postavio niti jedno pitanje o njihovoj sudbini. Jednostavno je tako moralo biti, glasio bi ponuđeni odgovor i vjerojatno bi bio prihvaćen. Lokosi su danas postali simbolom nezadovoljstva dijela građana koji već godinama prolaze kraj rupe u Kralja Zvornimira i pitaju se što se događa i zašto je rupa još uvijek rupa umjesto da se iznad nje uzdiže predviđeno velebno zdanje Hrvatskog doma odnosno Gradske knjižnice. A takvih “rupa” u Vinkovcima je više. “Rupa” od nekadašnje PIK-ove zgrade, “rupa” od nekadašnjeg Oficirskog doma, “rupa” od bivše zgrade Šumarije u Bana Jelačića i tako dalje. Iako je u nabrojanim slučajevima riječ o vlasništvima koja nemaju puno veze s Gradom i gradskim vlastima, “rupe” nikoga ne amnestiraju. I čini se da je upravo to i smisao akcije za Lokose. Traže se odgovori za “rupe”.