Kreće energetska obnova obiteljskih kuća, osigurano 203 milijuna kuna

Foto:SenjskaBura

ZAGREB, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u četvrtak je krenuo s dugoočekivanim nastavkom programa energetske obnove obiteljskih kuća, za što je u ovoj godini osigurao 203 milijuna kuna, izvjestili su iz Fonda.

“Javni poziv sa svim uvjetima sufinanciranja objavljen je danas, no sa zaprimanjem prijava Fond službeno započinje 1. rujna jer smo građanima željeli ostaviti dovoljno vremena za pripremu planiranih projekata i potrebne dokumentacije”, poručuju iz Fonda.

Naglašavaju da programom žele potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, a što će smanjiti količinu potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora, odnosno osigurati energetske i financijske uštede te povećati kvalitetu boravka u prostoru.

Građanima će se do 60 posto novčanih sredstava sufinancirati povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, stropa, poda, krova, zamjena stolarije energetski učinkovitijom te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih novčanih sredstava.

Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani čije kuće imaju više od 50 posto površine namijenjene stanovanju, do tri stambene jedinice ili kvadraturu do 600 četvornih metara. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna.

Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže, odnosno građani primorske Hrvatske čije kuće imaju energetski razred C ili niže. Novost od ove godine je i način prijave te će se za sredstva biti moguće prijaviti isključivo putem sustava za e-prijave na javne pozive Fonda.

“Svjesni smo da će ovaj način prijave za dio građana predstavljati izazov. Upravo zato smo osigurali energetske certifikatore koji će građanima pomoći u ispunjavanju obrasca i prikupljanju dokumentacije potrebne za prijavu. Za tu uslugu ćemo korisnicima odobriti trošak i do 500 kuna”, pojašnjavaju uz napomenu da će trošak biti prihvatljiv samo za korisnike kojima sufinanciranje bude odobreno i koji provedu obnovu. 

Za prijavu je potrebno pripremiti elektronske verzije (scanove) dokaza o prebivalištu, vlasništvu i zakonitosti građevine, ponudu izvođača, kao i ostalu dokumentaciju koja se navodi u tekstu Javnog poziva.

Fond je objavio i Javni poziv za financiranje energetske obnove kuća socijalno ugroženih građana, vrijedan 32 milijuna kuna. Prema socijalnim kriterijima, utvrđenima u izmjenama programa koje je u svibnju, na inicijativu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, prihvatila Vlada RH, centri za socijalnu skrb će koordinirati energetske certifikatore kako bi najugroženijim građanima pomogli u prijavi. Usluge certifikatora i trošak energetske obnove će ovim građanima biti u potpunosti podmireni iz Fonda.