Kotlovnica na pelete donosi jeftinije grijanje za 150 stanova u Vukovaru

VUKOVAR, S početkom rada kotlovnice na pelet u kotlovnici D2, koja se nalazi u Dunavskoj 5., oko 150 stanova u dvije višestambene zgradi mogu očekivati jeftinije račune za grijanje za oko 20 posto. Kako ta kotlovnica toplinskom energijom opskrbljuje i Ured državne uprave i Palaču Srijem, gdje su smještena županijska tijela, i te institucije će imati jeftinije grijanje.

 „U vrijeme dok još uvijek traje priča oko skupog grijanja u Vukovaru stavljanje u pogon ove kotlovnice je jedna od pozitivnih priča koje su u domeni grada. Za potrebe izgradnje kotlovnice iz gradskog proračuna izdvojeno je 500.000 kuna. Ono što je najvažnije u cijeloj priči, prema procjeni Tehnostana, jest pad cijene energije za 20 posto i to da će građani osjetiti olakšicu na svojim džepovima“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Treba znati i kako je kotlovnica svrstana u zatvoreni sustav energije i da kao takva cijene regulira prema tržištu s obzirom da ne podliježe regulaciji cijena HERA-e. Uz to na području Vukovarsko-srijemske županije postoje tri proizvođača peleta. Govoreći o ovom projektu gradske tvrtke „Tehnostan“ njen direktor Kristijan Lovrenščak kazao je

Kako je pelet ekološki prihvatljiv energent kao i da njegovo korištenje sudjeluje u smanjenju emisije CO2 u odnosu na lož ulje. Uz to  produkti izgaranja peleta daleko su bezazleniji od produkta izgaranja lož ulja pa će primjenom nove tehnologije i stanari koji žive blizu kotlovnice imati zdraviji i čišći okoliš.

PRESS 032