Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata o “srpskom jeziku u Hrvatskom saboru”

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na konferenciji za novinare u ime Platforme suverenista konferenciju za novinare održala je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara. Tom prilikom predsjednik Koordinacije

Franjo Šoljić rekao je kako je saborska zastupnica Dragana Jeckov iz SDSS-a 19. listopada u okviru rasprave u Hrvatskom saboru govorila na srpskome jeziku te da su mnogi mediji osudili taj čin i ocijenili ga krajnje neukusnim dok je potpredsjednik Sabora Željko Reiner to šutke dopustio.

„Mnogi su mediji to osudili te ovaj čin ocijenili krajnje neukusnim ponašanjem saborske zastupnice. Sve poprima dodatnu dimenziju s obzirom na to da je Republika Srbija izvršila ratnu agresiju na Hrvatsku. Ovaj čin ignoriranja službenog jezika u hrvatskim državnim institucijama te nasilno korištenje jezika koji sve nas, suvremenike srpske agresije na Hrvatsku 1991.- 1998., podsjeća na ubijanje i silovanje naših najmilijih  gruba je provokacija u najvišem državnom, zakonodavnom tijelu“, rekao je Šoljić.

Tom prilikom rečeno je i kako je saborska zastupnica Dragana Jeckov, koja dolazi iz redova narodnih manjina u Hrvatskoj, prekršila je čl. 12. hrvatskoga Ustava, koji kaže:  „U Republici Hrvatskoj u službenoj je uporabi hrvatski jezik i latinično pism. U pojedinim lokalnim jedinicama uz hrvatski jezik i latinično pismo u službenu se uporabu može uvesti i drugi jezik te ćirilično ili koje drugo pismo pod uvjetima propisanima zakonom. .“,  i čl. 13 Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, koji kaže kako se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine „ne primjenjuju u postupcima koji se vode pred središnjim tijelima državne uprave, trgovačkim sudovima, pred Upravnim sudom, Visokim prekršajnim sudom i Vrhovnim sudom Republike Hrvatske, kao i pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske, te pred drugim središnjim tijelima državne vlasti, ako ustavnim zakonom, ovim ili drugim zakonom nije drugačije određeno.“
Platformu suverenista čine Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, Udruga Žene Domovinskog rata – Zadar, Građanska inicijativa Ivo Pilar, Udruga 100%-tnih HRVI Domovinskog rata, Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH, Savez udruga dragovoljaca HOS, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske.