Konstituirano Partnersko vijeće urbanog područja Vinkovci

Foto: Grad Vinkovci

Današnjom konstituirajućom sjednicom Partnerskog vijeća urbanog područja Vinkovci nastavljene su aktivnosti na pripremi Strategije razvoja urbanog područja Vinkovci za finanancijsko razdoblje do 2027. godine.

Gradovi Vinkovci i Otok te općine Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci i Vođinci kroz zajedničko planiranje i osmišljavanje zajedničkih projekata, financiranih kroz ITU mehanizam, namjeravaju pokrenuti dodatni razvoj urbanog područja i osigurati što kvalitetnije životne uvjete svojim stanovnicima.

“Strategija će obuhvatiti sve sektore koji čine naš život na ovom području, a Partnersko vijeće će utjecati na to kako će izgledati projekti kroz koje ćemo novac, koji nam bude na raspolaganju, najbolje iskoristiti. Važno je napomenuti kako ti projekti neće imati utjecaj na samo jedno mjesto, nego svaki od njih mora imati utjecaj na cijelo urbano područje. Kroz projekte, vjerujemo kako ćemo doprinijeti gospodarskom rastu i kvaliteti života građana“, rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je izabran i za predsjednika Partnerskog vijeća, dok je za njegovog zamjenika izabran načelnik Općine Andrijaševci Ante Rajković.

Sporazum o suradnji na izradi i provedbi Strategije razvoja urbanoga područja Vinkovci za financijsko razdoblje 2021.-2027. godine, potpisan je u Vinkovcima 29. rujna prošle godine, a potpisnici su gradonačelnici Vinkovaca i Otoka te načelnici općina Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci i Vođinci. Kako je tada rečeno potpisnici Sporazuma na raspolaganju će imati oko 25 milijuna eura koje će utrošiti za realizaciju projekata važnih za napredak ovoga područja.

ITU mehanizam gradu Vinkovcima i cijelom urbanom području Vinkovaca otvara nove mogućnosti koje u prijašnjem EU financijskom razdoblju i s prijašnjim modelima financiranja nisu bili dostupni, a izrada strateških dokumenta na lokalnoj razini jedan je od preduvjeta za korištenje spomenutog mehanizma.