Nadbiskup i metropolit Đuro Hranić uputio vjernicima uskrsnu poruku

Foto: djos.hr

ĐAKOVO, Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić tradicionalno se susreo s predstavnicima medija na preduskrsnoj konferenciji u Nadbiskupskom domu u Đakovu. Tom prigodom uputio je uskrsnu pastirsku poruku i čestitku naslovljenu U nadi protiv svake nade povjerovasmo u Onoga koji od mrtvih uskrisi Isusa, Gospodina našega (usp. Rim 4,18.24), izvješćuje djos.hr.

U svojoj pastirskoj poruci nadbiskup je istaknuo kako svetkovina Uskrsa otkriva Boga koji je iz ljubavi prema nama postao čovjekom, prihvatio našu grešnu ljudsku narav i posljedice grijeha te nas je svojom smrću na križu oslobodio od vječne smrti i svojim nam uskrsnućem od mrtvih otvorio put k vječnom životu.

„Kad se činilo da je pobijedila smrt i kad je nestala svaka nada u mogućnost bolje budućnosti, na uskrsno jutro proplamsala je snaga i moć Božje milosrdne ljubavi i dobrote – i to u svoj svojoj snazi i ljepoti! Kad je izgledalo da je i Bog bespomoćan, on je pobijedio zlo i grijeh. Spasio je čovjeka i ovaj svijet te nam podario temelj nove nade i konačni smisao našega postojanja“, rekao je nadbiskup Hranić.

U ovome svijetu prisutna je snaga grijeha. I tko da ne zadrhti nad dramom Velikog petka i danas, kad se u njoj ogledaju bezbrojne rane povijesti i kad sa suzom u oku gledamo životnu dramu ljudi našeg vremena?, kazao je nadbiskup, dodavši kako su mnogi među nama teško pritisnuti iskustvom besperspektivnosti i izgubljenoga povjerenja, sputani labirintom nesređenoga društvenog sustava, posustali su pod teretom nezaposlenosti i siromaštva, izranjavani bičevima korupcije i nepravdi. Brojni su izgubili nadu, te smo svjedoci iseljavanja mladih i čitavih obitelji.

“No, u toj stvarnosti koju proživljavamo još snažnije odjekuje uskrsna poruka: Raspeti Krist je uskrsnuo! Kad nam se učini da je sve izgubljeno, Bog u svojoj ljubavi uvijek iznova pronalazi put do pobjede života nad smrću i dobra nad zlim. Stoga nas vjera u uskrsnuće ispunja nadom i protiv svake nade. Svima od srca, zato, poručujem: Hrabri budite! U Krista gledajte i razveselite se!“ istaknuo je nadbiskup u svojoj pastirskoj poruci.

Pozvao je sve vjernike da pruže živo svjedočanstvo Kristove raspete i uskrsle ljubavi te u zajedništvu s mons. Marinom Srakićem, nadbiskupom u miru, svim vjernicima, braći svećenicima i članovima ustanova posvećenoga života zaželio snagu uskrsne vjere i nade te radostan i blagoslovljen Uskrs.