Konstituirano pet Vijeća nacionalnih manjina

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, Poslije provedenih izbora za predstavnike nacionalnih manjina u Vukovaru su konstituirana i vijeća predstavnika mađarske, slovačke, rusinske, srpske te bošnjačke nacionalne manjine za područje Vukovarsko-srijemske županije.

Rozalija Jakumetović izabrana je za predsjednicu mađarskog vijeća (zamjenik Šandor Miškolci), Milan Pucovski predsjednik je slovačkog vijeća (zamjenik Vlatko Murdoh), Joakim Erdelji predsjednik je rusinskog vijeća (zamjenik nije izabran), Svetislav Mikerević predsjednik je srpskog vijeća (zamjenica Vesna Vujić), a Zijat Pezerović predsjednik je vijeća bošnjačke nacionalne manjine (zamjenik Ibrahim Vejsilović).

Tom prilikom dožupan Đorđe Ćurčić kazao je kako županija pruža maksimalnu podršku radu ovih vijeća kao i da su uvijek imali dobru suradnju i pomagali vijećima nacionalnih manjina u skladu s mogućnostima te da će tako biti i ubuduće.

„Naša je želja u iduće četiri godine koliko traje mandat vijeća uspostaviti suradnju s vijećima i savjetima nacionalnih manjina u susjednoj Vojvodini i Srbiji te zajedničkim programima i djelovanjem doći do sredstava za poboljšanje kvalitete rada predstavnika nacionalnih manjina. Na to ćemo se fokusirati i založiti. Nacionalne manjine predstavljaju bogatstvo Vukovarsko-srijemske županije i Republike Hrvatske. Oni ne rade samo na očuvanju jezika, kulture, vjere, pisma i općenito nacionalnoga identiteta već mogu dati značajan doprinos i razvoju gospodarstva na našem području“, rekao je Ćurčić.