Kolar: Srbi i Hrvati u Vukovaru zaslužuju puno bolje odnose od postojećih, a odluka o ukidanju dvojezičnosti nije put koji vodi k tome cilju

Foto: Ivan Matić

Odluku Gradskog vijeća Vukovara o izmjenama Statuta Grada Vukovara o brisanju odredbi o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u vukovarskom SDSS-u ocjenjuju korakom unatrag u odnosima Srba i Hrvatska u Vukovaru uz ocjenu kako šanse za drugačije rješenje nije uopće bilo.

“Protiv takve odluke bili su jedino vijećnici SDSS-a i vijećnik Demokratskog saveza Srba. Jasno je da su rezultati popisa stanovništva, na koje se pozivalo pri donošenju odluke, onakvi kakvi su, ali da se prilika boljim odnosima Srba i Hrvata u Vukovaru mogla dati, mogla je. Nisam siguran da će stanje u Vukovaru odsada biti puno bolje nakon što je ukinuta dvojezičnost”, kaže predsjednik vukovarskog SDSS-a i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine, Srđan Kolar.

Po njegovim riječima, i Srbi i Hrvati u Vukovaru zaslužuju puno bolje odnose od postojećih, a odluka o ukidanju dvojezičnosti, koju su Srbi, kako navodi, u Vukovaru, do sada koristili samo na papiru, nije put koji vodi k tome cilju.

“Vrijeme će pokazati hoće li ukidanje odredbe o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara rezultirati boljim ozračjem u gradu, ali mislim da ona ne vodi boljoj budućnosti Vukovara kao mjesta suživota srpske manjine i hrvatske većine”, mišljenja je Kolar.