Kolar: Sada kada je riješeno pitanje broja Srba u Vukovar “vjerujem” u blagostanje; Milaković: Padu broja Srba u Vukovaru raduju se gotovo svi u Hrvatskoj

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, S objavljivanjem konačnih rezultata popisa stanovništva provedenoga 2021. godine, a prema kojemu je broj vukovarskih Srba pao ispod 30 posto, reagirali su i politički predstavnici vukovarskih Srba.  

„Ovaj rezultat je prije svega porazan ali očekivan. Jedan od razloga tome je što je tijekom proteklih deset godina učinjeno sve da se što više Srba iz Vukovara i okolnih sela iseli. Bilo je tu ekonomskih razloga ali i drugih metoda poput nemira, napada na učenike“, rekao je predsjednik vukovarskog SDSSS-a i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Kolar.

Govoreći o daljim razlozima spomenuo je i stambenu politiku koja se provodila u okviru koje su stanove, kako je rekao, pod obrazloženjem kadrovskih ili slično stanove dobivali osobe koje nisu nikada niti kročile u Vukovar dok u isto vrijeme domaći ljudi, među kojima i Srbi, i danas čekaju na listama. Kolar ukazuje i na brojne nepravilnosti koje su zabilježili tijekom popisa od kojih su neke ispravljene dok većina ipak nije.

„Svi ti rezultati su zapravo poraz jedne politike koja se ustremila ne samo na vukovarske Srbe nego i druge građane koji nisu željeli živjeti u okruženju kakvo je u Vukovaru. Kako god sada je broj Srba u Vukovaru pao ispod 33,33 posto što je i bio cilj. Mi kao SDSS tu sada ne možemo ništa. Nismo mogli ni kada nas je po službenim podacima bilo 34,87 posto jer ni tada većinu prava nismo mogli ostvariti, a država je šutjela. Niti dana na institucijama kao što su policija, općinski i županijski sud, općinsko i županijsko državno odvjetništvo, a koje treba da provode zakone, nema dvojezičnih natpisnih ploča. Nadam se kako će ova brojka vukovarskih Srba donijeti miri i prosperitet te „vjerujem“ kako će konačno u Vukovar doći blagostanje i da su sada svi problemi Vukovara i Hrvatske riješeni kada je broj Srba pao ispod jedne trećine“, rekao je Kolar.   

Foto Ivan Matić

Oglasio se i aktualni gradski vijećnik i predsjednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković, a koji je do prošlih izbora bio zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine.  

„S obzirom na iseljavanje u cijeloj Hrvatskoj ova brojka nije niti neočekivana niti iznenađujuća. Nije se mogao sam odrediti precizan postotak dok je za očekivati bilo manji broj Srba u Vukovaru“, rekao je Milaković.

Kaže i kako poslije objave ovih rezultata ne treba očekivati nikakve velike promjene jer, kako je rekao, niti nema što da se mijenja jer dvojezičnost u Vukovaru nikada nije niti zaživjela.

„Dvojezičnost je zajamčena pripadnicima manjina ukoliko ih u nekoj jedinici lokalne samouprave ima najmanje 33,33 posto ili više. U Vukovaru je, prema popisu iz 2011. godine, bilo 34,87 posto Srba ali bez obzira na to zakon se nije provodio. Uvođenje dvojezičnosti je jedino vidljivo pravo ali hrvatska politika i pravosuđe učinili su sve da do toga ne dođe“, rekao je Milaković.

Podsjetio je kako u Vukovaru već godinama unazad na pročeljima državnih institucija nema postavljenih dvojezičnih ploča pa čak niti na institucijama koje trebaju da provode zakone poput državnog odvjetništva, općinskog i županijskog suda kao i polije.  

„Podatak o broju Srba u Vukovaru gotovo sve u Hrvatskoj će obradovati bez obzira na ukupan pad broja stanovnika u cijeloj Hrvatskoj. Političari će biti sretni jer nemaju više vruć krumpir u rukama, a na ruku im ide i što je problem riješen na elegantan način. S druge strane veliku većinu građana pad broja Srba u Vukovaru uveseljava obzira na što država u isto vrijeme odumire i što su i njihova sela i gradovi sve prazniji“, rekao je Milaković.