Reakcije vukovarskih političara na rezultate popisa stanovništva i pad broja pripadnika srpske nacionalne manjine

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Informacija Državnog zavoda za statistiku o konačnim rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i tome d au Vukovaru živi 29.,73 posto Srba među vukovarskim političarima izazvala je brojne reakcije među političarima u Vukovaru.

„Osobno mislim kako je ovo realna brojka cjelokupnog popisa i kada se govori o ukupnom broju stanovnika u gradu kao i broju pripadnika srpske nacionalne manjine. Ovaj popis je puno kvalitetnije napravljen i nema fiktivno prijavljenih. Uostalom to govore i pokazatelji iz vrtića i škola. Naime, u dječjim vrtićima je 24 posto, a u osnovnim školama 19,5 posto djece srpske nacionalnosti i kada se tim brojkama dodaju i djeca koja pohađaju vrtiće i škole na hrvatskom jeziku dolazimo do tih 30 posto“, rekao je predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.

Dodao je i kako riječi zamjenika gradonačelnika Vukovara Srđana Kolara da se radi o sustavnoj i planskoj politici kojoj je cilj bila smanjenje broja Srba ne stoji. Prema njegovim riječima u cjelokupnoj Hrvatskoj udio Srba je pao za trećinu, a to je puno više nego u Vukovaru.

„Zna se tko je na vlasti u Hrvatskoj tih zadnjih 7-8 godina. Odgovornost za pad stanovništva u Hrvatskoj ima onaj tko obnaša vlast, a to su Andrej Plenković i HDZ. Odgovornost za pad broja pripadnika srpske zajednice snosi onaj tko je glavni politički predstavnik Srba u Hrvatskoj, a to su SDSS i Milorad Pupovac. Pravo pitanje je što su oni napravili da Srbi ostanu u Vukovaru. Na Vukovarcima je da se okrenu svakodnevnom životu bez obzira na nacionalnost, a na nama je da građanima stvorimo preduvjete za bolji život“, rekao je Pavliček.

Komentirajući rezultate popisa za grad Vukovar predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Željko Sabo, koji je bio gradonačelnik grada u vrijeme postavljanja i razbijanja ploča, rekao je kako je pad broja stanovnika u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Vukovaru, očekivan. Istakao je kako je uvjeren da su ovo točni podaci i da se grad može okrenuti daljem razvoju.

„Ovakvu brojku vukovarskih Srba najavljivale su i neke neslužbene informacije koje su se mogle čuti proteklih mjeseci. Prošli popis stanovništva je bio puno bolje organiziran, a bile su osigurane i kontrole tijekom samoga popisa. Nadam se kako će se Vukovar i Vukovarci što prije okrenuti daljem razviju i napretku“, rekao je predsjednik vukovarskog HNS-a i vukovarski gradski vijećnik Nenad Bučko.

Predsjednik vukovarskog HDZ-a i saborski zastupnik Nikola Mažar kazao je kako iseljavanje ne poznaje ni vjeru ni naciju. Dodao je i kako ne očekuje nikakve eskalacije u gradu jer su u Vukovaru svi za mir i stabilnost.

„Na svima nama je da kroz mjere i svojim radom doprinesemo da se naši iseljeni stanovnici počnu vraćati u svoj grad“, rekao je Mažar.