Klub vijećnika SDP-a u vinkovačkom Gradskom vijeću upozorava na obvezu od najmanje 40 posto žena na izbornim listama

Foto: SDP Vinkovci
VINKOVCI, Klub vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Vinkovaca uputio je u povodu 13. obljetnice osnivanja Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Vinkovcima, poziv

političkim strankama kao i nezavisnim predlagateljima da prilikom kreiranja lista kandidata/tkinja za Gradsko vijeće grada Vinkovaca pred predstojeće loklane izbore poštuju kvotu od najmanje 40 posto žena na listi.

Unatoč postojanju Zakona o ravnopravnosti spolova koji propisuje kvote podzastupljenog spola na izbornim listama, kvota od 40 posto žena na izbornim listama nije do sada
ispoštovana od velikog broja političkih stranaka i nezavisnih predlagatelja, upozoravaju iz SDP-a.
Podsjećaju kako novčana kazna kojom će se kazniti prekršaj političkih stranaka i drugih ovlaštenih predlagatelja ukoliko ne zadovolje kvotu od 40 posto podzastupljenog spola na izbornim listama za izbor članova gradskih i županijskih skupština iznosi 40.000 kuna.
“Zakon propisuje da se postupno povećanje podzastupljenog spola mora postići najkasnije
prigodom provedbe trećih redovitih izbora od dana stupanja na snagu, što računajući za lokalne izbore znači da su to izbori koji će se 21. svibnja ove godine”, napominje se u priopćenju koje potpisuje tajnica Kluba vijećnika SDP-a U Gradskom vijeću Vinkovaca i članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gordana Kobac.