Kaznena prijava protiv 59-godišnjeg Vukovaraca zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Foto: MUP RH

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku dovršili su kriminalističko istraživanje nad 59-godišnjakom iz Vukovara zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je u studenom 1991. godine osumnjičeni, tada 29-godišnjak, naoružan, kao pripadnik paravojne formacije pobunjenih Srba, iskoristio okolnosti rata i privremenu okupaciju Vukovara te u dvorištu poduzeća „Velepromet“ teško fizički zlostavljao 11 zarobljenih civila, tada u dobi od 18, 27, 28, 29, 30, 31, 31, 34, 46, 56 i 63 godine, izlažući ih velikoj boli, patnji i poniženjima što je dovelo do usmrćivanja 30-godišnjaka i 63-godišnjaka te ozljeda tjelesnog integriteta drugih civila.

Policija je protiv osumnjičenog 59-godišnjaka nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

Osumnjičeni je trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima Republike Hrvatske, navode iz policije.