Kampanja koja bi nam mogla donijeti još jednu zvijezdu padalicu

Foto: Đuro Karalić

Ne može se dobro upravljati državom kojom mnogi zapovijedaju. Zna to i Andrej Plenković, a ipak se kao pijan plota uhvatio svoje premijerske fotelje i ne pušta. Pravi se da je i dalje moćan i okreće glavu na drugu stranu dok mu rukavice u lice bacaju ne samo koalicijski partneri, sindikati i oporba, nego i njegovi hadezeovci. Okružio se šačicom poslušnih i odlučio što je duže moguće plutati premijerskim vodama bez obzira koliko bi to moglo koštati stranku na slijedećim izborima.

Najprije ga je, da podigne plaće zaposlenima u zdravstvu, ucijenio njegov ministar Milan Kujundžić, pa mu je, ne podigne li plaće zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, rušenjem vlade zaprijetila HNS-ova ministrica Divjak, a proteklog su se tjedna protiv njega digli i svi sindikati javnih i državnih službi koji traže 18 posto veće plaće za preko 220 tisuća zaposlenih u tom sektoru. Za situaciju u kojoj se našao sam si je kriv. Nije imao petlju iz Vlade protjerati HNS-ovce i ucjenjivača Bandića nego je, da izbjegne izbore, pristao na sve što su tražili. Kako ne bi ispao papak Plenković je HNS pokušao umiriti navodnim povećanjem plaća svim državnim i javnim službenicima, pa i prosvjetarima, za šest posto tijekom slijedeće godine, a Bandiću je šuška se obećao podršku za njegov kontroverzni GUP i Bog zna što još. Mislio je da je tim potezima riješio situaciju, ali je previdio mogućnost da se sindikati otmu kontroli stranačkih mašinerija i na ulice izađu sami. Što i ne bi – prošlo je zdravstvenjacima i prosvjetarima, pa može i svima ostalima. Ko ‘ šiša neodlučnog i slabašnog premijera ili planove ministra Marića i njegove fiskalne projekcije. Dajte pare sada, a poslije što bude! Tko zna hoće li za godinu dana u državnoj blagajni još biti novca i tko će ga dijeliti – Plenković ili neki drugi, novi premijer.

Iako su se u zadnje vrijeme pritajili Stier i Kovač koliko Plenkovićeva riječ vrijedi među hadezeovcima Hrvatima je pokazao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Na prošlotjednoj gradskoj sjednici, koju je prema odluci Ustavnog suda morao sazvati kako bi podnio izvještaj o međunacionalnim odnosima u tom gradu, Penava je srpskim vijećnicima pokazao što misli o pravima koja su si naumili uzeti. Statut Grada ispisan na ćirilici bacio je na pod i poderao, te Srbima u lice rekao što misli o njihovim zahtjevima. Osim što je time pokazao kako gleda na prava Srba u tom gradu Penava je tim činom popljuvao sve što je Plenković pred svijetom danima, ne bi li umirio podivljalog Milorada Pupovca koji je hodao po svijetu i Hrvatsku predstavljao kao ustašoidnu zemlju u kojoj se batinaju Srbi, gugutao o tolerantnoj politici Vlade prema nacionalnim manjinama. Iako je, ruku na srce, svojim istupom Penava pokazao što o ćirilici misle Hrvati u tom gradu, teško je ne zapitati se, nakon što je nedavno najavio moguću kandidaturu na unutarstranačkim izborima, je li Penava samo osjetio da je Plenkovićev autoritet toliko oslabio da ga bez posljedica može javno cipelariti ili je sve samo uvertira i predstava kako bi sakupio bodove i na slijedeće lokalne izbore izašao samostalno. Kako god bilo Penava je svakako na dobitku.

Ugledu HDZ-a ne doprinosi baš ni predsjednica Kolinda. Nakon blamaže s loše odglumljenim entuzijazmom pri najavi svoje kandidature i dalje niže gafove, pa se stječe dojam da njen izborni stožer uopće ne funkcionira ili je totalno neusklađen s radom njezina ureda. Ime šefa kampanje Ivana Anušića, koji ujedno slovi i za čovjeka odana Plenkoviću, nigdje se ne pojavljuje, pa se čini da je Kolinda u utrci za Pantovčak odlučila solirati i otkantati premijera. Izgleda da je kapanju osmislila kao modnu šetnju po Hrvatskoj tijekom koje će proizvoljno lupetati komentirajući aktualne događaje. Tako smo proteklog tjedna doznali da Penavin način i odluku Vijeća o ne uvođenju ćiriličnog pisma u Vukovar smatra opravdanom jer još nisu riješena veća pitanja koja se tiču branitelja i civila koje su srpski agresori mučili, ubijali i silovali, a još nisu dočekali pravdu. Takve se izjave u potpunosti kose s premijerovim upornim pozivima da u Vukovaru treba voditi politiku smirivanja tenzija i njegovom izričitom ogradom od incidenta koji se dogodio na sjednici Gradskog vijeća, pa je jasno da je unatoč njegovom nezadovoljstvu njenim stalnim dodvoravanjem isključivo desnom biračkom tijelu Kolinda odlučila nastaviti po svom. Usto, njena navada da lupeta, pa kasnije pojašnjava vlastite izjave i dalje traje. Tako smo doznali da bi pravosuđe presude trebalo donositi na osnovu mišljenja naroda, a ne Ustava i zakona! Već sutradan ujutro, iz neobranog grožđa svog elementarnog neznanja, Kolinda se vadila tupavom izjavom da je pod narodnom voljom zapravo mislila na članak jedan Ustava koji kaže da u Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a drugo da je zakonski regulirano da bilo tko iz naroda može podnijeti prijavu i da je Državno odvjetništvo dužno postupati i voditi postupak sukladno prijavi, što sve skupa nema blage veze s onim što je izrekla dan ranije. Čini se, zapravo, da predsjednici sav taj presing oko izbora i protokoli kojih bi se na funkciji koju obnaša trebala pridržavati u zadnje vrijeme stvarno idu na živce. Stoga se, kako bi se opustila, često pojavljuje u i drugim ulogama, a najčešće u onima pjevačice i navijačice. Tako se u petak navečer odlučila obući kožnjak i klatariti na koncertu Prljavog kazališta uz obavezno pjevanje i selfiranje sa dečkima s tribina. Koga boli briga što o svemu misli šef kampanje, premijer i članovi stranke na čijoj grbači ide u još jednu utrku za petogodišnji mandat na Pantovčaku. No, takvo ponašanje rijetko prođe bez posljedica. Iako joj, pred dvama najvećim rivalima Škorom i Milanovićem, ankete daju blagu prednost ona se sve više topi, a ni u narodu više nije omiljena, pa je pitanje hoće li slolirajući kroz kampanju na izborima uspjeti kapitalizirati punu snagu HDZ-a ili će se ugasiti kao još jedna u nizu zvijezda padalica.