Vinkovci i Vukovar ovoga su vikenda domaćini četvrtog po redu novinarskog festivala Media In Time

Foto: Ivan Matić

Ovaj vikend se održava 4. Media In Time festival, sada već tradicionalno u Vinkovcima i Vukovaru, u organizaciji Centra za kulturu medija iz Vinkovaca i partnera – Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

U fokusu ovogodišnje teme festivala našli su se novinarski fotografi, odnosno govoriti će se o tome izumire li s novim tehnologijama zanimanje fotoreportera čija je važnost u medijskom izvještavanju neprocjenjiva. Osim fotoreportera, razgovarat će se i o manjiskim medijima koji se svojim djelovanjem trude odaslati poruke i sliku zajednice izvan okvira same manjine.

Media In Time započet će 16. lipnja u 15 sati u Gradskom muzeju u Vinkovcima panel-raspravom “Novinarski fotografi – zanimanje koje izumire” na kojemu će panelisti razgovarati o važnosti fotografije u medijskom izvještavanju, te ukazati na probleme s kojima se nose i mogućnostima fotoreportaže koje pruža današnje vrijeme.

Nakon panel-rasprave uslijedit će dodjela nagrada za lokalno novinarstvo Hrvatskog novinarskog društva “Anđelko Erceg” i “Siniša Glavašević”. Nagrade su postale dio festivala na prošlogodišnjem izdanju, a ustanovljene su s namjerom da se oda priznanje lokalnim novinarima koji ulažu napore u kvalitetno novinarsko informiranje i istraživanje na razini lokalnih medija.

Prije dodijele nagrada za najbolje lokalne novinare, u Galeriji fotografije Meraja u 17 sati bit će svečano otvorenje izložbe fotografija “Fotoreporter/ka je novinark/ka” ogranka HND-a Istarske županije.

Drugi dan festivala, 17. lipnja, nastavlja se u Vukovaru, a osim lokacije mijenja se i fokus teme. Panel-rasprava na temu “Manjinski mediji i identitet zajednice” održat će se u 11 sati u Veleučilištu Lavoslava Ružičke, a fokus će biti na važnosti i trenutnom položaju manjinskih medija u Hrvatskoj i Srbiji. Ovom panel raspravom završit će se 4. Media In Time festival novinarstva.

Pored hrvatskih novinara i novinarki, predvođenih predsjednikom HND-a Hrvojem Zovkom i predsjednicom Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Majom Sever, sudionici ovogodišnjeg festivala bit će, između ostalih, i Vanja Stokić, glavna i odgovorna urednica portala eTrafika iz Banja Luke koji je pokrenuo „Foto bazu”, prvu platformu za prodaju i kupovinu fotografija u BiH, Ajdin Kamber, bosansko-hercegovački novinar, snimatelj i fotograf freelancer, te glavna urednica Novosti iz Zagreba Andrea Radak, glavna urednica Hrvatske riječi iz Subotice Zlata Vasiljević i drugi.

Na festivalu priliku za sudjelovanje i praćenje sadržaja imat će i studenti s Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku s kojom Centar za kulturu medija ima potpisani sporazum o suradnji, a koji će biti zaduženi za medijsku vidljivost 4. MIT-a.