Josić: Rekordni gradski proračun zapravo je najveća manipulacija građanima

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Poslije prošlotjedne sjednice Gradskoga vijeća Vukovara, na kojoj je usvojen gradski proračun za 2021. godinu, priopćenjem za javnost oglasio se gradski vijećnik Živoga zida Pavao Josić. Priopćenje prenosimo u cijelosti:
“Rekordni proračun”, kako ga je nazvao predlagatelj, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava za 2021. a koji gotovo da dostiže pola milijarde kuna, ustvari je najveća manipulacija građanima Vukovara u mandatu ove gradske vlasti. I prošle je godine naime bio “rekordni” proračun, doduše stotinjak milijuna manji i slušali smo o  tome kako će buknuti Eu projekti. Vidjet ćemo na skorašnjem rebalansu proračuna za 2020.godinu svu veličinu te farse i velikih snova, a mizernih rezultata.

Ovim se proračunom za 2021.godinu ne mogu pohvaliti niti hrvatski gradovi s duplo više stanovnika, pogotovo ne u vrijeme svjetske ekonomske krize uvjetovane pandemijom korona virusa, kada i velike svjetske sile bilježe nezapamćene minuse i pad proizvodnje. Međutim našega gradonačelnika i njegovih 10 prebjega iz HDZ-a te četvero iz HKS-a problemi današnjice ne dotiču, oni pred javnošću ponosno mašu projektom izgradnje nove Ekonomske škole vrijednom 110 milijuna kuna u trenutku kada ta škola iz godine u godinu bilježi sve manje učenika ili radovima na Gradskom stadionu Vukovar od 14 milijuna kuna, kako bi bilo više igara, a manje kruha. Gradski se proračun pumpa do neslućenih visina kako bi ova skupina tzv. neovisnih vijećnika imala podlogu za nova uhljebljivanja u gradskim poduzećima do svibnja 2021.godine odnosno novih lokalnih izbora, a s obzirom da više nemaju stranku koja iza njih stoji, tj. imaju samo sebe i gradski proračun po kojemu će jahati dok mogu.

Osim prepumpanog proračuna, jedna od sramotnijih odluka s posljednje sjednice je i izglasani prijedlog da se potroši 5,5 kuna na  dekorativnu rasvjetu dizalica u Luci Vukovar. Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček obrazložio je ovu svojevrsnu betlehemsku svjetlosnu inicijativu  riječima „dekorativna rasvjeta povećava i funkcionalnost, dizalice će moći raditi i noću“. Nevjerojatno! Gradonačelnik Penava s jedne strane kuka da država Vukovaru ne pomaže dovoljno, a s druge zagovara da se državnoj tvrtki daju milijuni kako bi svjetlila noću. Luka valjda nema što raditi preko dana, idemo joj pomoći da radi noću. Javnost će svakako znati odgovore na ova pitanja.

Živi zid ujedno iskazuje neslaganje  sa svim odlukama „vladajuće većine“ jer smatramo da  je dovedena u pitanje legalnost rada Gradskog vijeća Vukovara, zbog  presedana u političkoj povijesti moderne Hrvatske i činjenice da su većina vijećnika današnjeg Gradskoga vijeća Vukovara  napustili matičnu stranku čime su iznevjerili većinu glasača koji su im ukazali povjerenje na zadnjim lokalnim  izborima.

Većina od trenutnih „nezavisnih“ vijećnika u Gradskom vijeću Grada Vukovara danas zastupa interese stranaka čiji ih članovi na demokratskim izborima nisu birali i koalicija koje u vrijeme zadnjih lokalnih izbora nisu ni postojale na političkoj sceni. Drugim riječima, zastupaju samo sebe i svoje interese i troše novac poreznih obveznika koji ih nisu birali.