Još se traga za 1871 osobom iz Domovinskog rata, a za 526 gubi se trag u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

VUKOVAR, Na tribini “Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet“ održanoj u Vukovaru rečeno je kako se na popisu nestalih iz Domovinskog rata trenutno nalazi 1871 osoba od kojih se 526 gubi trag u Vukovarsko–srijemskoj županiji.

“U mandatu ove Vlade pronađeno je 109, a identificirana su 173 posmrtna ostatka na razini cijele Hrvatske, dok je u prošloj godini ukupno ekshumiran i identificiran 71 posmrtni ostatak”, rekao je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić.

U posljednja tri mjeseca na području Vukovarsko-srijemske županije ekshumirano je 11 posmrtnih ostataka i pronađena jedna masovna grobnica.

Vukovarski gradonačelnik Ivana Penava kazao je kako rješavanje pitanja nestalih osoba nije problem jedne stranke niti jednog svjetonazora, već se radi o pitanju koje je trebalo staviti kao prioritet bez obzira na vladu ili opciju koja je na vlasti.

“To smo nažalost na deklarativnoj razini propustili napraviti, a onda morate iz toga polučiti sve ostale korake koji su napravljeni. Naravno da u ovom trenutku imamo normalne diplomatske odnose sa Srbijom, no pitanje je jesmo li to trebali raditi na takav način dok nismo osigurali neke preduvjete, a moje je mišljenje da nismo”, naveo je Penava.

Predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“ Manda Patko izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima resornog ministarstva.