Jesu li žirovane svinje najkvalitetnije, pokazat će istraživanje koje provodi Vukovarsko-srijemska županija

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U suradnji s osječkom tvrtkom za kontrolu kakvoće robe Inspecto u iduće dvije godine provest će se istraživanje utjecaja kemijskog sastava žira na proizvodna svojstva, kvalitetu i kemijski sastav mesa crnih slavonskih svinja, najavljeno je na danas održanoj konferenciji za novinare u Palači Srijem u Vukovaru, a tom prigodom, predstavljene su i potpore županije svinjogojcima te ovčarima i kozarima.

“Svi vjerujemo da su žirovane svinje najbolje svinje na svijetu, međutim nitko se do sada nije time ozbiljno bavio. Želja nam je kroz dvije godine dokazati koja svojstva svinja konzumirajući žir prenosi u tkivo i koje su to onda poželjnosti, odnosno vrijednosti za nas kupce”, pojasnio je pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić.

Govoreći o načinu provedbe projekta, direktor Inspectoa Ante Nevistić kazao je kako će stručnjaci tijekom godine dana hraniti crne slavonske svinje žirom te pratiti kako će se takva ishrana odraziti na svinje.

“Želimo vidjeti je li u pitanju genetika ili se na taj omjer može utjecati prehranom sa žirom”, naveo je Nevistić.

Predstavljene su i udruge koje su korisnici potpora Vukovarsko-srijemske županije. Županijska Udruga uzgajivača ovaca i koza dobila je potporu od 50.000 kuna za Program revitalizacije ovčarske proizvodnje, a Udruga uzgajivača crne slavonske svinje „Fajferica“ 32.000 kuna za provedbu Uzgojnoga programa.