Jeste li posijali božičnu pšenicu? Ako niste, zadnji je čas

Foto: medjimurje.com

Običaj sijanja božićne pšenice je prisutan već tisućljećima u srednjoj Europi i Bliskom istoku. Bio je i još je uvijek običaj vjerovati da uspješno žito simbolizira obilnu žetvu u narednoj godini, novi život i novi kruh. Također je simbol svjetlosti i nade. Danas je, međutim, ono ukras za jaslice ispod božićnog drvca ili na stolu za svečani božićni ručak.

Ovaj mali, nježni i zeleni tepih nas uveseljava za vrijeme kratkih i hladnih dana. No dobro je napomenuti da osim za ukras one mogu poslužiti i za jelo kao vrlo zdrava namirnica.

VRIJEME SJETVE BOŽIĆNE PŠENICE:

Tadicionalno sjetveni dani su na blagdan sv. Barbare (4.12.), na Marijin praznik (8.12.) i blagdan sv. Lucije (13.12.).

PRIPREMA, SJETVA I UKRAŠAVANJE BOŽIĆE PŠENICE

Za bolju klijavost preporučamo da sjeme namočimo barem jednu večer do 24 sata u vodi kako bi mu povećali klijavost.

U današnjoj raskošnoj ponudi raznobojnih posuda izbor je prepušten samo vama i vašem osobnom ukusu. Najčešće biramo dekoracije koje su u stilu sa cijelim ozračjem Božića i Nove godine. Često su to glineni, keramički ili plastični lončići raznih boja i oblika. Možemo uzeti i staklene posude kroz koje ćemo lijepo vidjeti i korijenje biljaka. Primjerene su i razne pletene košarice, juta ili neke druge tkanine.

Pšenicu možemo posijati na vaticu, ali tada je problem stabilnost i održavanje vlage. Isto tako znamo da se često zna širiti neugodan miris istrulih sjemenki, ali i trajnost žita je manja pošto biljke nemaju odakle izvlačiti hranjiva što je problem ako smo žito prerano posadili. U slučaju da nam je vatica prevlažna često se pojavljuje i plijesan.

POSTUPAK SJETVE BOŽIČE PŠENICE I NJEGA:

Odabranu posudicu ispunimo zemljom i poravnamo ju. Uzmemo sjeme i gusto ga istresemo tako da se zrna nalaze potpuno jedan do drugoga pa ih onda prekrijemo tankim slojem supstrata. Još jednom poravnamo gornji sloj supstrata i blago ga pritisnemo rukom kako bi se sjeme i supstrat što bolje priljubili jedan uz drugoga. Malo ih zalijemo i stavimo na toplo mjesto.

Daljnja njega nije zahtjevna. Svakodnevno ćete moći vidjeti napredak vašeg žita. Ukoliko ste odabrali pravi supstrat koji pravilno zalijevate i držite na toplom mjestu moglo bi doći i do prave “eksplozije” rasta žita. Već za dva dana možete očekivati i prve klice. Da spriječimo naginjanje biljaka u jednom smjeru, svaki dan posudicu malo okrenemo. Kako ne bi došlo do truljenja voda se ne smije zadržavati u posudama – pogotovo onima bez rupica. Pošto žito uzgajamo u zimskim uvjetima zagrijanih soba sa suhim zrakom preporučamo da svakodnevno biljke blago pošpricate sa mlakom vodom i tako održavate vlažnost.

Svakako je lijepo i posudicu dodatno ukrasiti sa nekom vrpcom ili mašnicom i tako dodatno pričiniti božićni ugođaj kojemu je cijeli ovaj poduhvat i namijenjen.

Kako bi nam naše žito što dulje ukrašavalo prostor i ne bi izgledalo neuredno, možemo ga jednom do dva puta skratiti na visinu oko 10 cm.

Nije nužno da ovaj ukras imate samo za vrijeme praznika. Zelena boja nas smiruje i djeluje opuštajuće na nas što je dobro za naše zdravlje. Zato je uvijek dobro u blizini radnog prostora imati barem jednu zelenu biljku. Dokazano je da to podiže i efikasnost rada.

Izreka kaže: Što siješ to ćeš i žnjeti. Pošto niti jedna izreka nije osmišljena bez dobre podloge, sijemo ovaj simbol kao podsjetnik na nužnost razumijevanja, ljubaznosti i sreće – što ćemo sigurno onda i nagodinu “požnjeti”!

JESTE LI ZNALI?

Božićno žito je odličan dodatak za pripremu zdravog zelenog napitka 🙂

Želimo Vam puno uspjeha, lijepo žito i čarobne praznike!

HomeOgarden

Autor: Srečko Blas