Jeremić: Erdutski sporazum donio mir, ali se njegove odredbe danas sve manje poštivaju

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Davdeset i dvije godine od potpisivanja Erdutskog sporazuma koji je bio prvi pravni korak u mirnoj reintegraciji hrvatskoga Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske te 20 godina od osnivanja Zajedničkog vijeća općina (ZVO) obilježeno je u nedjelju u Vukovaru svečanom akademijom. Predsjednik ZVO-a Srđan Jeremić ocjenio je kako je Erdutskim sporazumom zaustavljen rat, povratnicima omogućen povratak, a Srbima ostanak u Podunavlju. Upozorio je međutim kako se 22 godine od usvajanja toga dokumenta mnoge njegove odredbe ne poštivaju.

Protekom vremena najveći dio zajamčenih prava polako je potiskivan, a u određenim razdobljima količina prava koja smo dobijali zavisila je od naše pozicije u Hrvatskom saboru, odnosno od naše političke težine u određenom trenutku što nikako ne bi smio biti slučaj, kazao je Jeremić.

Od problema je naveo nepoštivanje proporcionale zastupljenosti pripadnika srpske zajednice, neregistraciju osnovnih škla u kojima se nastava održava na srpskom jeziku kao manjinske, status ZVO-a te brojne druge.

U ime Vlade skup je pozdravio osječko-baranjski župan Ivan Anušić, a govorili su i Vojislav Stanimirović, koji je bio aktivni sudionik procesa mirne reintegracije i predsjednik Srpskog narednog vijeća (SNV) Milorad Pupovac. Održan je i prigodan kultunri program, a dodjeljene su i Povelje ZVO-a koje su primili MilanTrbojević i Srećko Ilinčić.