Živi zid Vukovara odgovara gradonačelniku Vukovara na iznesene brojke o zapošljavanju

Foto: Živi zid

VUKOVAR, Dan poslije konferencije za novinare gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, na kojoj je govorio o zapošljavanju u gradu gdje je prozvao i stranke oporbe poručivši im da prouče što pripada u gospodarstvo, priopćenjem za javnost oglasila se vukovarska podružnica Živog zida.

„Prodavanje magle građanima zasigurno ne spada u opis posla jednog gradonačelnika. Iznoseći službene podatke  HZMO-a prema kojima je u Vukovaru u prosincu 2017. godine bilo zaposleno 9135 osoba dok je u prosincu prethodne 2016. godine bilo zaposleno 9057 osoba, gradonačelnik  Penava je zrazio “zadovoljstvo što je u godinu dana u Vukovaru zaposleno gotovo 80 osoba više te istaknuo kako je ovaj podatak još jedna potvrda uspješnosti svih nastojanja Grada Vukovara u pokretanju gospodarske djelatnosti u Vukovaru”. Penava govori o  “uspješnosti” i “učinkovitosti”Grada Vukovara da pokrene gospodarsku djelatnost pa to dobro zvuči jer bi neki neupućeni slušatelj mogao shvatiti da je doveo nekog investitora (ne nužno poput Darka Pervana, i manji igrač na poslovnoj sceni bi dobro došao Vukovaru), no samo je prošle godine upravo Grad Vukovar zaposlio 45 ljudi na vukovarski bazen i na gradsku tržnicu. Radi se o ustanovi i pogonu u vlasništvu Grada Vukovara koji svojim poslovanjem teško da mogu samostalno funkcionirati i isplaćivati plaće. Bazen  je već unaprijed planirani gubitaš od 7 milijuna kuna godišnje, a za tržnicu ćemo tek vidjeti. Gradske potpore  o kojima na posljednjoj konferenciji za medije govori gradonačelnik Penava i kojima je kako je ustvrdio, 2017. godine direktno otvoreno 57 novih radnih mjesta, a u 2016. godini 53 radna mjesta, također su  prodaja magle.  Ta radna mjesta traju onoliko koliko traju i potpore. Postojeći obrti i poduzeća doduše uspjevaju na taj način preživjeti godinu, no je li to zdravo poduzetništvo kada sjedi na  leđima građana koji pune gradski proračun.

 

Toliko o gospodarstvu znaju i ptice na grani, ne moraš biti u Živom zidu da bi znao zbrojiti dva i dva. Kada od 78 novozaposlenih u 2017. godini  koje spominje Penava, oduzmemo 57 ovih koje Penava navodi kao nova radna mjesta otvorena putem potpora Grada Vukovara, dobijemo 21, a kada taj broj oduzmemo od ovih 45 koji su posao prošle godine dobili na bazenu i na gradskoj tržnici, ostaju nam 24 novozaposlena za koje ne znamo jesu li posao dobili u nekom privatnom ili državnom poduzeću, a da njihovom zapošljavanju nije kumovao Grad Vukovar putem potpora ili po formuli uhljebljavanja. Živi zid poziva gradonačelnika Vukovara da  sazove još jednu konferenciju za medije i javnosti, ovaj put prezentira točne podatke o broju novozaposlenih prošle godine u Vukovaru, a koji dolaze iz zdravog neklijentelističkog i poduzetništva bez nepotizma“.