Između Vinkovaca i Osijeka od danas prometuje niskopodni vlak, a uskoro kreće i prema Vukovaru i Županji

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Na vinkovački željeznički kolodvor danas je iz Osijeka pristigao prvi niskopodni vlak, koji će ubuduće prometovati između Vinkovaca i Osijeka, a uskoro će prometovati i između Vinkovaca i Vukovara te Vinkovaca i Županje, umjesto dosadašnjih starih motornih vlakova.

Niskopodnim vlakom iz Osijeka u Vinkovce doputovali, pored skupine osječkih novinara, osječko-baranjski župan Ivan Anušić i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, koje je na vinkovačkom kolodvoru dočekao vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

“Stvorili su se preduvjeti da i u ovom dijelu Hrvatske u sklopu modernizacije željeznice uvedemo niskopodni vlak. Nažalost, imamo samo pet ovakvih vlakova i pokušavamo ih rasporediti na frekventne relacije kakva je između Osijeka i Vinkovaca gdje se godišnje preveze nešto manje od 200 tisuća putnika”, kazao je po dolasku u Vinkovce Željko Ukić.

Vlak postiže maksimalnu brzinu od 120 kilometara na sat, ima 167 sjedećih mjesta i 175 stajaćih mjesta, opremljen je s četiri para dvokrilnih vrata i ima dvije rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostorom za bicikle. Vlak je opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom, a putnicima je u vlaku omogućen besplatan pristup internetu (WiFi). 

“U sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem zalažemo se za modernizaciju i obnovu željezničkih pravaca, posebice pruge Vinkovce-Zagreb, ali i Vinkovci-Osijek i ostalih pravaca. Želimo da Vinkovci i dalje budu jako željezničko čvorište i grad željezničara”, rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. 

Prema riječima osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, došlo je ključno vrijeme da se željeznice obnove i vrati im se “stari sjaj” jer su i dalje najsigurniji i najjeftiniji prijevoz koji je do sada u Hrvatskoj najmanje korišten.

“Ovime dobivamo moderan vlak, kakav i trebamo imati u 21. stoljeću. Ne želimo na tome stati i radimo na tome da se revitaliziraju i obnove pruge koje povezuju Osijek s Vinkovcima, Vinkovce sa Zagrebom i Osijek sa Zagrebom”, kazao je Ivan Anušić.