Izgradnja vukovarskog bazenskog kompeksa pri samom kraju

VUKOVAR, Nakon pet godina prikupljanja dokumentacije i ishođenja raznih dozvola i suglasnosti te još pet godina utrošenih na građevinske radove, Vukovarci će, sada je posve sigurno, najkasnije do kraja kolovoza zaplivati na vlastitim bazenima, trenutačno najsuvremenijem bazenskom kompleksu u Hrvatskoj.

“Iznimno sam zadovoljan viđenim. Ispoštovani su najsuvremeniji standardi i mislim kako će Vukovar dobiti najmodernije bazene koji postoje u Hrvatskoj”, izjavio je novinarima vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je zajedno s predsjednicom Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara Ljiljanom Blažević u petak, u pratnji novinara obišao budući bazenski kompleks u vukovarskoj četvrti Borovo naselje.

Riječ je, bez sumnje, o impresivnom zdanju koje se sastoji od unutarnjeg olimpijskog, i vanjska dva manja bazena s toboganima i ostalom popratnom opremom, a u planu je u budućnosti i izgradnja sunčališta. Radovi bi trebali biti gotovi do sredine kolovoza, a potom bi bazenski kompleks ubrzo trebao biti i otvoren. Cijeli projekt koštao je ukupno 60 milijuna kuna, a financirao ga je Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara.

“Sami građevinski radovi trajali su pet godina. Međutim, još toliko godina smo potrošili na prikupljanje sve potrebne dokumentacije i ishođenje dozvola”, navela je predsjednica Fonda Ljiljana Blažević.

Najavila je kako će Fond, nakon što se bazeni otvore i stave u funkciju, narednih godina godišnje izdvajati po 1,5 milijun kuna za sufinanciranje troškova kompleksa.

“Riječ je oogromnoj investiciji i poslu za čiju je realizaciju Fond dobio potporu više od 200 udruga grada Vukovara”, kazala je Blažević dodajući kako su bazeni kao i zemljište na kojem se nalaze još uvijek u državnom vlasništu ali se očekuje, kada bazeni budu otvoreni, prijenos vlasništva na Grad Vukovar.

Tada bi se osnovala i posebna ustanova koja bi skrbila o bazenskom kompleksu koji je projektirao poznati hrvatski arhitekt, Idis Turato. Po riječima, Ljiljane Blažević, zamisli toga arhiekta u čije se brojne uspjehe ubraja i sudjelovanje na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2010. godine kada zajedno s grupom arhitekata, a pod vodstvom Lea Modričina, potpisuje paviljon koji je trebao na teglenici stići do Venecije, no stradao je u havariji te je hrvatski nastup završio fijaskom, u potpunosti su ispoštovane što, bez sumnje, daje dodatnu vrijednost vukovarskom bazenskom kompleksu ali i ljudima koji su cijeli posao vodili.

ĐURO KARALIĆ