HNS predlaže izmjene zakona o upravljanju državnom imovinom

VUKOVAR, Darivanje nestrateške državne imovine jedinicama lokalne samouprave rezultiralo bi učinkovitijim upravljanjem, a prelaskom u vlasništvo općina i gradova decentralizirao bi se sustav upravljanja nekretninama, smatra v.d. predsjednika vukovarsko-srijemskog HNS-a, Nenad Bučko.

„Brojni projekti ovisni su o državnoj imovini, a procedure koje traju predugo posljedica su nepostojanja decetralizacije ovlasti. Rezultat svega je neadekvatno provođenje projekata vidljivo i na području općina i gradova Vukovarsko-srijemske županije koje na koncu lokalnim vlastima ostavlja prostor za manipuliranje (ne)sposobnošću odnosno prebacivanjem krivice na državu iza čega se često krije stagniranje i nerad“, ističe Nenad Bučko.

Podsjeća kako je upravo Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati nedavno uputila u javnu raspravu zakonski prijedlog izmjena i dopuna Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

HNS-ovim prijedlogom 40 posto sredstava od prodaje nekretnine vraćalo bi se u državni proračun u svrhu potpore gradovima i općinama koji nisu u mogućnosti osigurati dio sredstava iz europskih fondova dok bi 60 posto ostajao jedinici lokalne samouprave isključivo u svrhu kapitalnih ulaganja, pojašnjavaju dio prijedloga izmjene zakona vukovarsko-srijemski HNS-ovci.

„Naš zakonski prijedlog, prije svega, rezultat je rada HNS-ovih čelnika u izvršnoj vlasti na terenu. Stoga je HNS-ova koordinacija članova lokalne izvršne vlasti detektirala problem u praktičnoj primjeni postojećeg zakona, ukazala na njegove nedostatke, a potom je Klub zastupnika HNS-a izradio prijedlog izmjena“, navodi Nend Bučko.

 

ĐURO KARALIĆ