Rimac: primjereno obilježiti niz ovogodišnjih važnih obljetnica

Foto: sdp.hr

VINKOVCI, Saborski zastupnik Damir Rimac (SDP) uputio je pismo vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću u kojem mu skreće pozornost na niz predstojećih obljetnica važnih događaja koji su se prije 20 godina dogodili na području Vukovarsko-srijemske županije ili su imali utjecaja na županiju zauzimajući se za njihovo primjereno obilježavanje.

„Vjerujem kako ste o istima raspravljali s predsjednicom RH Kolindom Grabar–Kitarović ovih dana u Vukovaru, no držim da bi rasprava bila puno kvalitetnija da su na sastanak pozvani i zastupnici u Hrvatskom saboru iz Vukovarsko-srijemske županije. Iskreno, vjerujem da je propust slučajan i da nije politički motiviran“, navodi Rimac.

Podsjeća kako ove godine spada 20. obljetnica Rezolucije 1037 Vijeća sigurnosti UN-a kojom je ustanovljena posebna Prijelazna uprava UN-a u istočnoj Slavoniji tzv. UNTAES, čime je započeo proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja (15. siječnja 1996.), 20. obljetnica potpisanog Sporazuma o završetku razvojačenja hrvatskoj Podunavlja u vukovarskoj vojarni nakon čega je nadzor nad vojnim objektima tog područja preuzela prijelazna uprava UN-a (27. lipnja 1996.) kao i 20. obljetnica početka djelovanja prijelazne policije na ovome području kao uvertira njezina ulaska u sastav MUP-a Republike Hrvatske (1. srpnja 1996.).

U 2016. godini je i 20. obljetnica međusobnog priznanja Republike Hrvatske i SR Jugoslavije (23. kolovoza 1996.) i 20. obljetnica uspostave međusobnih diplomatskih odnosa (9. rujna 1996.) nakon sklapanja Sporazuma o normalizaciji odnosa, potom 20. obljetnica pronalaska posmrtnih ostataka 200 žrtava, hrvatskih branitelja i civila koji su odvedeni iz Vukovarske bolnice i ubijeni nakon okupacije grada Vukovara, tijekom ekshumacije masovne grobnice na Ovčari (u jesen 1996.), 20. obljetnica prvog dolaska više tisuća hrvatskih prognanika i prvog obilaska groblja u mjestima pod UNTAES-om nakon odlaska u progonstvo na blagdan Svih svetih (1. studeni 1996.) te 20. obljetnica dolaska i posjete predsjednika Republike Hrvatske, Franje Tuđmana u Vukovar po prvi puta od okupacije agresorske vojske (3. prosinca 1996.), kao političkog događaja od iznimne važnosti, možda čak i važnijeg od njegova dolaska u Vukovar Vlakom mira u ljeto 1997. godine, navodi se u pismu Damira Rimca.

PRESS 032