Vukovar: svečani prijem predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

VUKOVAR, Svečani prijem u povodu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, u vukovarskom Dvorcu Eltz priredila je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Prijemu su se, pored članova diplomatskog zbora akreditiranih u Republici Hrvatskoj, odazvale mnoge osobe iz javnog i političkog života Hrvatske.

„Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja kojom je prije 18 godina u ustavno-pravni poredak Hrvatske vraćeno okupirano hrvatsko Podunavlje, rezultat je političkog dogovora ali i osobne hrabrosti ljudi koji su sudjelovali u tom procesu“, rekla je u govoru na prijemu Kolinda Grabar-Kitarović.

Upozorila je na potrebu završetka proces mirne reintegracije i mirnoga suživota između većinskog hrvatskog naroda i srpske nacionalne zajednice i drugih mnjina jer, kako je naglasila, suživot znači uključivost i međusobno poštovanje i djelovanje u duhu zajedništva.

“S iskrenim divljenjem pratimo vašu neumornu predanost- kako u zemlji tako i u inozemstvu – jačanju položaja Hrvatske u obitelji država. Iskrenom vam čestitam na onome što ste postigli tijekom prve godine svog mandata, kao vrhovni državni autoritet i jamac ustavnosti i jedinstva”, kazao je doajen diplomatskog zbora apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Errico.

Po riječima predsjednice Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja tijekom procesa mirne reintegracije Vesna Škare Ožbolt, koja je također prigodno govorila, završetak mirne reintegracije značio povratak na miran način tada okupiranih područja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.
PRESS 032