Izbori: HDZ pobjednik (po privremenim i nepotpunim rezultatima)

Foto: Vlada RH

ZAGREB, Po privremenim i nepotpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), pobjednik prijevremenih izbora u V. izbornoj jedinici, kojoj pripada i Vukovarsko-srijemska županija, očekivano je HDZ dok su, po podacima od 1 sat iza ponoći i nakon prebrojanih 80 posto glasova, izborni prag u toj jedinici još prešli Narodna koalicija, Most, koalicija okupljena oko Živog zida te HDSSB-HKS.

Po podacima od 1 sat, HDZ u V. izbornoj jedinici osvaja 47,48, Narodna koalicija 24,86, Most 9,39, Živi zid 5,47 posto i HDSSB-KHS 5,01 posto glasova birača.

Gledano po vukovarsko-srijesmskim gradovima (s izuzetkom Iloka), najviše glasova HDZ je osvojio u u Otoku (55,71 posto), a Narodna koalicija u Vinkovcima (26,60 posto), što približno odgovara rezultatima izbora iz 2015. godine.

Gledano na razini cijele V. izborne jedinice, HDZ je za 1,5 posto narastao u odnosu na izbore iz 2015. godine kada ta stranka nije samostalno izašla na izbore već kao dio Domoljubne koalicje dok je za otprlike isti toliki postotak Narodna koalicija slabija. Most je očekivano dobio nešto manje glasova iako su poneki analitičari predviđali njegov znatan podbačaj. Dobar iskorak napravio je pak Živi zid dok je HDSSB-HKS, ukoliko se nešto ne promjeni, uspio prijeći izborni prag što HDSSB-u, kao niti Živom zidu, nije uspjelo prošle godine.

ĐURO KARALIĆ