Izaslanstvo Republike Irske u posjeti Vukovaru

Foto: www.vukovar.hr

VUKOVAR, Zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić primila je izaslanstvo parlamentarne skupine prijateljstva Irska-Hrvatska Irskog parlamenta na čelu s Johnom Brassilom i  Olive Hempenstall, veleposlanicom Irske u Republici Hrvatskoj. Tijekom sastanka bilo je riječi o mogućnostima suradnje Hrvatske i Irske u IT sektoru, poljoprivredi, turizmu, znanosti te povezivanju lokalne zajednice dvaju zemalja.

“Održali smo vrlo ugodan sastanak na kojemu smo prezentirali mogućnosti ulaganja u naš grad, te povlastice koji Vukovar nudi svim zainteresiranim poduzetnicima koji su voljni investirati u naš grad. Od naših gostiju smo čuli primjere dobre prakse u Irskoj”, rekla je Mujkić nakon održanog sastanka.

Voditelj izaslanstva John Brassil prvi je puta posjetio Vukovar gdje je došao izmijeniti ideje s vukovarskim poduzetnicima, a koje bi mogle rezultirati mogućom suradnjom na obostrano zadovoljstvo.

“Veliki broj Hrvata s područja Slavonije i Baranje živi i radi u Irskoj, posebice u Dublinu. Upravo stoga posebno sam se zainteresirao vidjeti ovaj dio Hrvatske te se upoznati s poviješću grada Vukovara i njegovim stradanjima u Domovinskome ratu”, rekao je Brassil.

Dodao je kako Hrvatska i Irska imaju sličnu populaciju, sličnu kulturu te interes prema sportu pa je stoga mišljenja da dobro prijateljstvo i poslovna suradnja na brojnim područjima može donijeti samo dobro za obje zemlje. Izrazio je želju da se jednoga dana Hrvati iz Irske počnu vraćati svojim domovima te ulažući u vlastite tvrtke prenesu prikupljena znanja i iskustva iz Irske.