Izabrane predstave za 25. Festival glumca, Slavonci zastupljeni predstavom “Zašuti” osječkog Dječjeg kazališta

Foto: hrt.hr

Gradovi Vukovarsko-srijemske županije će od 11. do 20. svibnja ove godine po jubilarni  dvadeset i peti put postati glumačko središte. Ugostit će 25. izdanje Festivala glumca  u organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Kazališne družine Asser Savus. Jedini je to festival u čijem je središtu isključivo glumac. Glumci su izbornici, članovi ocjenjivačkoga suda, domaćini i domaćice te se nagrađuju ponajbolja glumačka ostvarenja. Festival glumca posvećen glumcima i glumačkim umjetničkim ostvarenjima  i ove godine na svom programu sadrži i velike ansambl predstave i monodrame te predstave za odraslu publiku te za djecu i mlade. Od 57 prijavljenih predstava izbornica Festivala Nada Abrus je, nakon mjeseci posvećenih gledanju predstava, odabrala 20 predstava koje će publika moći pogledati u Iloku, Otoku, Vukovaru, Županji i Vinkovcima.

Iz Zagreba to su: Tesla anonimus Gradskog dramskog kazališta GavellaUstav Republike Hrvatske Satiričkog kazališta Kerempuh, Revizor Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, Dvoje Teatra Exit, Zaboravi Hollywood Teatra Gavran,  Kakva majka, takva kći Kazališta Smješko, Ćiro Udruge za promicanje kulture NALA, Povratak u koprodukciji Umjetničke organizacije Eurokaz, Hrvatske kuće i Akademije dramske umjetnosti, Muškarci.hr Umjetničke organizacije Teatroman i Satiričkog kazališta Kerempuh te Plava boja snijega Gradskog kazališta Žar ptica.  Također iz Zagreba su i dvije koprodukcije s drugim gradovima: Dobri čovjek Bažulek u koprodukciji Kazališta KNAP i Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca te OtpisaNE u koprodukciji Scene Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Gradskog kazališta i zagrebačke Umjetničke organizacije Kazalište „Moruzgva“. Iz Splita odabrane su predstave Olʹ smo za jedan dan Hrvatskog narodnog kazališta Split te Ubojstvo u klubu Quasimodo nastala u koprodukciji splitskoga Kazališta Playdrama  i Hrvatskog narodnog kazališta Zadar. Zadar će na Festivalu glumca predstavljati i Kazalište lutaka Zadar s predstavom Kaštanka nastalom u koprodukciji s Kazalištem Virovitica, koje pak na Festival dolazi i s predstavom Audijencija. Na Festivalu ćemo još gledati predstavu Skup iz dubrovačkog Kazališta  Marina Držića, Ljepoticu iz Leenanea Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, Sjećanje vode koprivničkog Ludens teatra te Zašuti Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

Izabrane predstave brojna će kazališta igrati u Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Iloku i Otoku, a grad domaćin jubilarnog 25. festivala glumca je grad Ilok.

Posljednjeg dana održavanja Festivala Ocjenjivački sud dodjeljuje dvije nagrade Fabijan Šovagović najboljim glumicama; dvije istoimene nagrade najboljim glumcima; nagradu Ivo Fici za najbolje ostvarenje mladoj glumici ili glumcu do 28 godina; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade te nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini.