Iz vinkovačke gradske uprave uprave poručuju kako je zimska služba spremna

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, U Upravnom odjelu komunalnog gospodarstva i uređenja grada obavljene su i posljednje pripreme i dogovori vezani uz predstojeću zimsku sezonu, službe su spremne pa minusi i snježne padaline neće iznenaditi.

Grad Vinkovci odgovoran je za održavanje 160 kilometara cesta i pješačkih staza, program održavanja provodi Cestorad d.d. koji raspolaže s jednim specijaliziranim vozilom za čišćenje snijega, posipačem te trima kamionima
opremljenima ralicom. Prema potrebi mogu se angažirati i dodatni strojevi, a sve kako bi 63 vinkovačke ulice iz 1. Zone prioriteta, ali i sve ostale ulice iz 2. Zone prioriteta bile sigurne za sudionike u prometu tijekom zimskih mjeseci.

„Rukovoditelj zimske službe i radnici su u pasivnoj odnosno aktivnoj pripravnosti od 15. studenog ove do 15. ožujka sljedeće godine. U poslovnom krugu Cestorada na Zalužju uskladišteno je 40 tona soli i to bi, ako je suditi po
zimama u proteklih nekoliko godina, trebalo biti i više nego dovoljno. Ukoliko oborine budu veće od normalnih i pokaže se potreba za većim brojem mehanizacije, Grad će angažirati dodatne strojeve, odnosno kupiti dodatnu
količinu soli“, ističe v.d. pročelnika Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Marko Dujmić.

Dodaje i kako se, s obzirom na veličinu cestovne mreže i broj angažiranih strojeva, ne intervenira istovremeno u svim ulicama već po utvrđenom redoslijedu koji je određen s obzirom na važnost prometnica. U okviru ovog prioriteta djeluje se odmah po nastanku poledice ili padanja snijega, a čišćenje će se izvršiti u roku od 4 do 6 sati nakon prestanka oborina.

„Osim održavanja nerazvrstanih cesta u zimskim uvjetima, putem koncesionara Nevkoš d.o.o. održavamo i pješačke staze u gradu, za što je spremno 5 tona soli i sva potrebna mehanizacija. Također, apelirao bi na građane da budu odgovorni i očiste staze ispred svojih stambenih i poslovnih objekata kako bi pješaci nesmetano mogli hodati gradom, kao i da ne parkiraju automobile na prometnicama jer tako otežavaju prolazak ralicama. Naš komunalni redar je u slučaju snježnih oborina u redovnoj kontroli i nadzire takve stvari. Međutim, uvijek ima jako neodgovornih pojedinaca na koje i ovim putem još jednom apeliram da misle i na druge“, poručuje Dujmić.

Važno je za naglasiti i kako, osim Grada Vinkovaca koji održava nerazvrstane ceste, vinkovačke ulice čiste i djelatnici Cesting d.o.o. iz Osijeka koji brinu o državnim cestama.