VUKOVAR 1991.-2021. Vukovarci se prisjetili i žrtava u Borovu naselju

VUKOVAR, Program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. nastavljen je danas u Borovu naselju gdje su učenici osnovnih škola grada Vukovara iz Borovo naselja rano jutros zapalili svijeće na Križnom putu od Borovo commerca do crkve Gospe Fatimske, a potom održan prigodni program „Žrtva Borova naselja za domovinu“ ispred ostataka nekadašnje ratne bolnice i skloništa u nekadašnjem Borovu commercu.

“Hvala svim žrtvama koje su svoje živote utkale u našu domovinu. Neka plamen svih ovih svijeća nadjača zlobu svih onih kojima ni danas ništa nije sveto. Neka danas govore oni koji znaju gdje su grobovi, a šute. Neka progovori savjest. Nikada nećemo zaboraviti žrtvu koju su dali naši branitelji”, kazala je u govoru predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko.

U trenutku okupacije 19. studenoga 1991., u bolnici i skloništu u Borovo commercu bilo je oko tisuću civila i ranjenika, a po ulasku agresora u taj prostor nasilno je odvedeno, izloženo torturama i ubijeno 115 branitelja i civila. Na sam dan okupacije u Borovu naselju ubijena je 51 osoba. U tromjesečnoj opsadi Borova naselja poginulo je 176 branitelja i civila.

Po riječima posljednjeg zapovjednika obrane Borova naselja Ive Kovačića, u podrumu Borovo commerca na početku agresije na Vukovar bilo je sklonište za civile, a pred kraj i pričuvna ratna bolnica u kojoj je u vrijeme sloma obrane Borova naselja bilo oko tisuću branitelja i civila.

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić kazao je da se posljednja skupina branitelja Borova naselja, njih 400, neprijatelju predala tek 20.studenoga, što govori da je otpor pružan do posljednjeg trenutka.

“Stoga nije istina kada svi govore kako je obrana Vukovara slomljena 18. studenoga-. Ovdje je još trajao otpor jer nismo ni znali što se događa u Vukovaru jer su komunikacije bile prekinute”, kazao je Josić.

Počast žrtvama Borova naselja odale su i “Žene u crnom” iz Beograda koje su izrazile ogorčenost da se u Srbiji uglavnom prešučuje istina o Vukovaru.

“Vidjeli ste što je bilo s muralom Ratka Mladića, a jedan od osuđenih ratnih zločinaca i član vladajuće stranke, Veselin Šljivančanin je dočekan s velikim oduševljenjem. Ali ima i dosta glasova otpora tome. Pa iako nisu vidljivi u tabloidnim medijima ipak uznemiravaju taj režim”, kazala je Staša Zajović iz “Žena u crnom”.

Kolona sjećanja s nekoliko tisuća sudionika krenula je ulicama Blage Zadre i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske gdje je služena misa zadušnica.

Obilježavanje u Borovo naselju nastavljeno je “Svjedočenjem protiv zaborava”. Počast hrvatskim braniteljima i civilima stradalima 1991. odana je na obali Dunava u Borovu, kod spomen obilježja Farme Lovas kao i kod Spomen obilježja osobama nestalim u Domovinskom ratu u Borovu naselju u Sportskoj ulici.

U nastavku program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, večeras će biti održan i Novinarsko-književnički susret “Grad – to ste vi” u spomen na novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovar, ratnog izvjestitelja i književnika Sinišu Glavaševića.