Ivici Husniku se sudi za zločin u okupiranom Vukovaru i silovanje tada 18-godišnje žrtve

Foto: MUP RH

OSIJEK, Na Županijskom sudu u Osijeku danas je započelo suđenje 62-godišnjem Ivici Husniku koji je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u okupiranom Vukovaru i silovanje tada 18-godišnje žrtve. Prema navodima medija Husnika je u srpnju 2022. godine Srbija izručila Hrvatskoj i to na temelju raspisane međunarodne tjeralice. Husnik je još 1997. godine, ali u odsutnosti, na Županijskom sudu u Osijeku osuđen na 8 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. On je nakon izručenja tražio obnovu postupka. Optužnicom ga se teretilo da je zajedno s još pet okrivljenika, među kojima je bio i njegov danas pokojni brat Michael, u okupiranom Vukovaru u travnju 1992. silovao tada 18-godišnju žrtvu. 

Ivica Husnik je 2017. godine u Beogradu, s još sedam pripadnika Teritorijalne obrane Vukovar i srpske paravojne formacije “Leva supoderica”, pravomoćno osuđen na 15. godina zatvora za ratni zločin protiv hrvatskih ratnih zarobljenika u studenome 1991. godine na Ovčari.

Inače, Husnik tijekom boravka u Srbiji nije uspio dobiti srbijansko državljanstvo tako da je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa tražilo njegovo izručenje radi odsluženja zatvorske kazne na temelju pravomoćne presude koja mu je izrečena u Hrvatskoj što je i učinjeno 7. srpnja prošle godine.

Na prijedlog tužiteljstva, s obzirom na vrstu kaznenog djela i okolnosti počinjenja, Sudsko vijeće je odlučilo isključiti javnost zbog zaštite osobnog i obiteljskog dostojanstva žrtve pa će se dokazni postupak provoditi bez nazočnosti medija. Obrana je najavila kako optuženi Husnik želi iznijeti svoju obranu na početku postupka, a suđenje će se nastaviti ispitivanjem svjedoka.