Ivane Iskre-Janošić biranim riječima prisjetili se kolege i prijatelji

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI – U povodu smrti vinkovačke arheologinje, muzejske savjetnice Ivane Iskre-Janošić, koja je u četvrtak preminula u Vinkovcima 76. godini života, u Gradskoj vijećnici održana je komemorativna svečanost kojoj je nazočio velik broj prijatelja i suradnika Ivane Iskre-Janošić te članovi rodbine i obitelji, a nazočan komemoraciji je bio i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić .

“Ivana Iskra-Janošić na životnom, stručnom i profesionalnom putu izgradila je mnogobrojne spomenike ne toliko sebi u čast, koliko u čast ovoga grada i profesije kojoj je pripadala i kojoj je vjerno služila s ciljem zaštite arheološke kulturne baštine grada Vinkovaca”, ustvrdio je ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Danijel Petković.

O Ivani Iskri-Janošić biranim riječima govorio je i kustos Arheološkog odjela vinkovačkog muzeja Hrvoje Vulić rekavši kako je Ivana Iskra-Janošić vodila brojne bitke za spašavanje arheološke baštine u Vinkovcima, a jednu od najvećih koju je vodila bilo je spašavanje zgrade Likovne galerije “Slavko Kopač”.

“Upravo se Ivana Iskra Janošić izborila za proglašenje zaštićene arheološke zone u Vinkovcima”, kazao je Vulić dodajući kako je tijekom 25 godina rada, kao jedini arheolog u Gradskom muzeju Vinkovci, iskopala oko 37.000 četvornih metara površine arheoloških nalazišta od kojih samo na području grada Vinkovaca oko 26.000 četvornih metara.

 

O Ivani Iskri-Janošić govorio je i arheolog Aleksandar Durman s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu rekavši kako mnogih vrijednih nalaza iz Vinkovaca ne bi bilo da nije bilo upornosti Ivane Iskre-Janošić i njzine ljubavi za arehologijom.

 

Datum pokopa Ivane Iskre-Janošić odredit će se naknadno.