Ivan Penava još jednom o plakatu za Dan sjećanja: Moje su izjave odmjerene i promišljene

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Gradonačelnik Vukovara Ivan Ppenava danas je još jednom ponovio svoje izjave koje je dao prošloga tjedna prilikom predstavljanja plakata i slogana dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Uz isticanje HOS-a i slova U na plakatu Penava je pozvao sve koji ne poštuju HOS i vrijednosti Domovinskog rata da 18. studenoga ne dolaze u Vukovar.

„I dalje ostajem pri svojim izjavama koje su promišljene i odmjerene. Predsjednik Zoran Milanović je rekao što je rekao i ja to poštujem. Kroz medije se pokušava progurati da su svi protiv što samo govori koliko je režim jak u Hrvatskoj i koliko nameće neke situacije. Ponoviti ću. Kome smeta HOS, kome smeta Vukovar neka ne dolazi. Kako netko može doći u Vukovar i pokloniti se žrtvama Vukovara, a ne pokloniti se žrtvama HOS-a koji su također ginuli. Pozivam sve građane da dođu u Vukovar jer to je i njihov grad“, rekao je   Penava komentirajući jučerašnju poruku Milanovića da „spusti loptu“ kao i da će još vidjeti hoće li doći u Vukovar 18. studenoga.

U izjavi novinarima poručio je i kako neće sudjelovati na najavljenoj sjednici Vijeća za pijetet kada će biti govora o obilježavanja Dana sjećanja. Podsjetio je kako nije toj sjednici bio niti prošle godine napominjući da je Vijeće za pijetet plod Zakona proglašenja Vukovara mjestom posebnog pijeteta kroz koji se provuklo nešto na što je upozoravao. Tvrdi kako je država na taj način pokušala „ukrasti“ kolonu sjećanja.

„Grad Vukovar je nedavno izdao monografiju o 24 godine kolone sjećanja, odnosno kako je ona nastala i kako se kroz godine razvijala i rasla. Ona ima nekoliko temelja. Prvi je tadašnja gradska uprava, a tu su i braniteljske udruge, franjevački samostan te gradske tvrtke i institucije. To su stupovi i ljudi koji su iznijeli i brinuli o Koloni sjećanja. Tomo Medved je legalizirao pljačku, a kroz ovu monografiju se može vidjeti i shvatiti da je ona vukovarska“, rekao je Penava.