Ivan Penava: HDZ se mora početi mijenjati već od danas

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U zadnjih nekoliko godina gradonačelnik Vukovara Ivan Penava postao je jedna od osoba koja je često kritizirala rad državnih institucija, ministara pa i Vlade RH. Slijedom toga Penava se na ovim unutarstranačkim izborima u HDZ-u kandidirao za mjesto zamjenika predsjednika stranke. Ovaj razgovor radili smo s njim na dan izbora i u vrijeme dok se još uvijek nisu znali rezultati izbora.

Kako ocjenjujete kampanju koja se vodila unutar HDZ-a?

-Mislim kako ona nije bila niti prežestoka niti pregruba. Kampanja je bila onakva kakva treba biti. Teško je za očekivati da se u kampanji neće se reći nešto protiv ako tko ima za potrebu to reći. Žao mi je što su do izražaja došle neke osobne kvalifikacije i što su se protezala nekakva imena ali to je kod takve vrste kampanje. Trebali bi zadržati ovu razinu demokratičnosti ali ipak ne izvrgavati suprotna mišljenja rte razmisliti da to sve ne ide javno i da sve mogu pratiti i oni koji vole i koji ne vole HDZ, kao i oni tko su članovi stranke i koji nisu. Na taj način predstavljamo javnosti svoje animozitete i slabosti koje imamo. To bi valjalo izbjeći. Mislim kako se određenim imenima daje previše važnosti nebitno radi li se o Ivanu Penavi ili Andreju Plenkoviću. Mi smo tu radi ideja, programa, članova stranke, glasača, države… To je suština našeg djelovanja.

Je li Vas iznenadila podijeljenost unutar HDZ-a?

-Mislim da, iako će to možda zvučati subjektivno jer nisam bio dio tima Andreja Plenkovića, aktualni predsjednik stranke nije trebao praviti svoj tim ljudi. Da sam ja bio na njegovom mjestu to svakako ne bih učinio jer ako si broj jedan u stranci i predsjednik si Vlade onda ideš za predsjednika stranke na izborima sa toga mjesta i ne pravi se tim ljudi oko sebe. Andrej Plenković to nije prepoznao pa se složio tim, a onda su uslijedile i izjave da ne mogu biti dva HDZ-a i da ako se ne ide kako je on zacrtao da je to loše. To je bila krupna pogreška koju si predsjednik stranke nije smeo dozvoliti.

Često ste ukazivali na problem broja članova u HDZ-u?

-Od početka se komunicira ta brojka od 211.000 članova stranke što je čista fikcija. Nas ne da nema 211.000 nego nas je debelo i ispod 100.000. I na izborima smo sada imali situaciju da jedan od utemeljitelja stranke, 94-godišnjak iz Vukovara, nije uveden u popis članova ali su tu neke osobe koje su preminule i prije više od deset godina. Sve to nam govori koliko je zapravo HDZ zapušten iznutra kao stranka, da popisi nisu ažurirani i da nema kontakta sa bazom. S nacionalne razine moramo što prije shvatiti gdje je problem i analizirati loše rezultate i trendove.    

Je li tijekom izbora bilo nefer poteza?

-S terena dobivamo različite informacije pa smo tako saznali i da jedna temeljna organizacija u Istri nije na vrijeme otvorila biračko mjesto. Bitno je da imamo svi jednake uvjete na izborima i da članovi stranke mogu zaokružiti osobu koju žele.

Hoće li iz ovih izbora HDZ izaći jači ili slabiji?

-Sve to ovisi o ishodu izbora i ljudima koji će biti izabrani na funkcije. Imena i prezimena nisu toliko važna koliko je važan njihov stav. Nužno je već danas da promijenimo smjer u kojem ide HDZ. Ako on i dalje bude autokratski i u rukavicama pri čemu se ne uvažava drugo mišljenje i druge onda će HDZ svakako biti slabiji. Ali ako promijenimo način promišljanja i budemo uključivali i prve, i druge i treće onda će to biti početak oporavka i početak vođenja stranke kakav je trebao uvijek biti i s kojega nikad nije trebao skrenuti.  

Ukoliko budete izabrani za zamjenika predsjednika stranke hoćete li moći dalje s drugom opcijom ako ona pobijedi?

-Bili smo u istoj stranci i sada smo i naravno da ćemo moći i dalje zajedno. Ako u Hrvatskom saboru HDZ može zajedno s HNS-om i SDSS-om onda treba pronaći minimalno snage i da se pronađe način da možemo i dalje svi zajedno. Na terenu je puno previše ega i ako to stavimo sa strane biti će u redu ali ako ne onda smo u problemu.

Ako postanete zamjenik predsjednika stranke hoće li to značiti da ćete više vremena provoditi u Zagrebu? Hoćete li onda napustiti mjesto gradonačelnika Vukovara?

-Ukoliko budem izabran svakako da ću onda morati više vremena provoditi u Zagrebu. Ne mislim napuštati mjesto gradonačelnika Vukovara. Idem po idući mandat gradonačelnika, a onda nakon toga ću vidjeti u kojem smjeru dalje.