IV. Rimski dani održat će se od 13. do 20. svibnja pod geslom “Pod ovim ćeš znakom pobjediti”

VINKOVCI, Pod geslom “In hoc signo vinces” (“Pod ovim ćeš znakom pobjediti”) u Vinkovcima će se od 13. do 20. svibnja održati IV. Rimski dani, manifestacija čiji je cilj promoviranje bogatog povijesnog naslijeđa Vinkovaca, posebice rimskog razdoblja u kojemu se na tlu današnjih Vinkovaca nalazilo značajno rimsko naselje Colonia Aurelia Cibalae, u kojem su rođena i dva rimska cara, Valnetinijan I. i Valens, koji su ujedno jedini rimski carevi rođeni na tlu današnje Hrvatske.

“Ovogodišnji Rimski dani bit će prilika da se posjetitelji upoznaju sa životom i običajima koji su vladali u Rimskom carstvu. Bit će tako održane radionice izrade kolačića “Licineri i Konstantineri”, kuharska radionica izrade kobasica po rimskoj recepturi dok će djeca iz gradskih vrtića prirediti Rimske igre”, navela je direktorica Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martina Matković.

Posebice je istaknula učenike Srednje strukovne škole i Gimnazije od kojih će prvi upriličiti prikaz života u rimskim Cibalama dok će gimnazijalci izvesti igrokaz na latinskom jeziku.

Govoreći o geslu ovogodišnjih Rimskih dana  “U ovom ćeš znaku pobjediti”, kustot Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić kazao je kako se ono odnosi na veliku bitku koja se 316. godine vodila u okolici Vinkovaca i u kojoj je car Konstantin pobjedio Licinija.

“Još uvijek tražimo to mjesto, a na jesen namjeravamo obilježiti veliku okruglu obljetnicu te bitke”, kazao je Vulić najavivši kako će se u sklopu manifestacije, po prvi puta, održati i Festival craft piva na koji dolazi desetak hrvatskih proizvođača takvoga piva, a među kojima će biti i jedan vinkovački, koji će se predstaviti s pivom “Valens”!

“Poznato je da su Rimljani bili vinopije i kako su osvajali prostor širili su i kulturu pijenja vina. Međutim, u mnogim krajevima Europe pivo je bilo puno popularniji napitak, a tako je bilo i ovdje. Potvrđuje nam to i anegdota kako je i sam Valens, brat suvladar Valentijana koji je vladao Istočnim carstvom prilikom jedne pobune bio nazivan “pivskom trbušinom””, naveo je Vulić.

O Rimskim danima govorio je i zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić izrazivši zadovoljstvo što manifetacija iz godine u godinu napreduje i obogaćuje se, što po njegovim riječima, nije nimalo lako u današnje vrijeme.

 “Unazad nekoliko godina stvoriti jednu novu manifestaciju nije lak posao. Posebice ne u Vinkovcima gdje već postoji manifestacija s iznimno jakim brandom poput Vinkovačkih jeseni. Stoga zahvaljujem, i organizatorima, i medijima, i svim građanima koji promiču Rimske dane”, poručio je Ivan Bosančić.

ĐURO KARALIĆ