Vukovarski maturanti po prvi puta zaplesat će kvadrilu

VUKOVAR, Vukovarski maturanti po prvi put ove godine završetak srednjoškolskog obrazovanja obilježiti će tradicionalnim kvadrila plesom, a prema riječima zamjenika gradonačelnika Vukovara Marijana Pavličeka u kvadrila plesu sudjelovati će svih 315 maturanata iz četiri vukovarske srednje škole.

“Ples će biti održan na Trgu republike Hrvatske 17. svibnja s početkom u 12 sati. Na taj način maturanti će zaključiti svoje školovanje, a mi ćemo im moći poželjeti bolju budućnost. Biti će to jedinstven događaj u Vukovaru koji će se na taj način pridružiti onim većim gradovima koji taj ples već godinama organiziraju”, rekao je Pavliček.

Dodao je i kako će maturanti kroz ples iskazati svoje zajedništvo, pozitivan stav i vjeru u budućnost ali i isto tako ostati zapisani u povijesti grada kao prvi vukovarski maturanti koji su na ovakav način obilježili kraj školovanja. U akciju organiziranja zajedničkog kvadrila plesa za sve vukovarske maturante uključilo se i gradsko Vijeće za prevenciju i Hrvatsko društvo Crvenoga križa koje je osiguralo doručak i vodu za maturante te dežurstvo volontera za pružanje prve pomoći. U organizaciji sudjeluje i Agencija Koncert koja u sličnim projektima participira u nekoliko slavonskih gradova. Direktor agencije Domagoj Jukić podsjetio je kako je kvadrila ples u Hrvatsku došao na inicijativu Plesnog saveza Slovenije.

“Prve godine u plesu sudjelovalo je 500-ak maturanata da bi danas došli do toga da u plesu sudjeluju svi”, rekao je Jukić dodajući kako toga dana škole najčešće već u 08.30 sati maturante puste na ulicu što je njima znak da mogu raditi što hoće.

Kaže i kako je na ovaj način sve to prekinuto te da je efekt svega lijepo druženje koje im svima ostaje u trajnom sjećanju. Isto tako bilježi se i smanjen broj nezgoda i nesreća toga dana među maturantima.

IVAN MATIĆ