Istraživanje EBU-a: Jaki javni mediji manje desnog ekstremizma

EBU, osnivač Eurovizije, proveo je studiju u 25 zemalja nakon što je primijećeno da je manja vjerojatnost da će nacija biti sklona ekstremizmu što je u njoj bolji javni medijski servis, izvješćuje hnd.hr. U izvještaju je po prvi puta analiziran doprinos demokraciji i društvu javnih medija kao što je BBC. Izvještaj pokazuje utjecaj jakog javnog radija i televizije na izlaznost birača, kontrolu korupcije i slobodu medija nakon Brexita i porasta desnog ekstremizma u čitavoj Europi.

“Zemlje u kojima postoji javni medijski servis, pokazuju trend većih medijskih sloboda. One u kojima ti javni servisi obuhvaćaju veći dio tržišta, pokazuju veću izlaznost birača”, kaže se u izvještaju.

Izvještaj spominje snažnu korelaciju između veličine tržišta koje pokriva javni servis i “desnog ekstremizma” te “kontrole korupcija”.

“Ta je korelacija posebno zanimljiva u svjetlu javnih rasprava o malom broju birača koji izlaze na izbore, o korupciji i porastu krajnje desnice posvuda u Europi”, kaže voditelj istraživanja i šef medijskog servisa EBU-a Roberto Suárez Candel.

Jak i dobro financiran javni medij ne znači samo da će gledateljima i slušateljima nuditi vijesti, dokumentarce i zabavu – on će pridonositi demokraciji. Premda ne možemo reći da jaka javna televizija i radio izravno vode većoj demokratičnosti, ipak smo pokazali, po prvi put, da su ti elementi povezani, kazao je Candel.

“Jedna od ključnih zadaća javnog medija je objava pretpostavljeno neovisnih vijesti. Ako postoje adekvatni financijski izvori, onda takvi mediji mogu investirati u novinarstvo i pružiti kvalitetnije vijesti, te će im publika više vjerovati”, dodao je.

Drugo istraživanje koje je proveo EBU je pokazalo da je radio medij kojem se u Ujedinjenom Kraljevstvu i u većini europskih zemalja najviše vjeruje. Analiza podataka iz 33 zemlje pokazala je da 55% Europljana najviše vjeruje radiju, 48% televiziji, a da se internetu i društvenim mrežama u većini zemalja, uključujući i Britaniju, vjeruje manje.

“Ne iznenađuje da su radio i televizija mediji kojima se najviše vjeruje”, kaže Suárez Candel dodajući kako su ljudi s tim medijima čvrsto povezani i oni su još uvijek njihov najvažniji izvor informacija i zabave te ne čudi ni to što u zemljama u kojima je visok udio financiranja javnih medija (TV i radija) postoji veće povjerenje u medije općenito – ti mediji proizvode kvalitetan sadržaj i donose društveno korisne informacije.

EBU je unija 73 europska elektronička medija, a članovi su mu i BBC, ITV i Channel 4.

hnd.hr/Đuro Karalić

Foto: Pixabay/maineresterampe Deutschland