Počelo odbrojavanje do 5. izdanja Festivala traminca koji se u Iloku održava 9. i 10. lipnja

Foto: Festival traminca

ILOK, Još 30 dana je preostalo do jubilarnog, 5. izdanja Festivala traminca koji će se i ove godine upriličiti u prelijepom i bajkovitom Iloku, gradiću na istoku Hrvatske koji je zbog odnosa lokalnog stanovništva prema toj sorti, kao i vrhunskim vinima koja od te sorte izlaze iz svake tamošnje vinarije, s razlogom sinonim za traminac. Kao i u prethodnim izdanjima, Festival traminca i ove godine započet će s gala večerom koju će prirediti splitski kuhar Marko Đurašević, executive chef u tri tamošnja restorana. Za Markov meni, u kojem će šest sljedova hrane biti sljubljeno sa šest traminaca iločkih vinara, Michelinovom zvjezdicom ovjenčani kuhar Goran Kočiš kaže da „tako nešto ambiciozno nije vidio još od svog posjeta legendarnom restoranu Noma u Kopenhagenu“. U svakom slučaju, Marko će svojim delicijama, nakon što su to prethodnih godina uspješno radili Tom Gretić, Nihad Mameledžija, Goran Kočiš i Marin Rendić, pokazati gastronomski potencijal traminca koji se izvrsno sljubljuje i sa plavom tunom, lignjama na žaru, jakobovim kapicama ili tartarom od kvarnerskog škampa. Jedan drugi vrsni kuhar, Osječanin Marko Alilović, koji se nakon više od 25 godina vratio u rodni grad, gdje uskoro otvara svoj restoran, za Marka Đuraševića tvrdi da je najbolji izdanak „najboljeg što daje španjolska kuhinja“, aludirajući na Đuraševićev dugogodišnji rad u ponajboljim španjolskim restoranima.

Nakon što su Ilok već pohodili master sommelier Eric Zwiebel, Ivan Barbić, jedini master of wine s hrvatskom putovnicom, Julien Trimbach, Marc Tempé, Ivan Enjingi, Otmar Sturm, Michael Gross, ove godine ponosno najavljujemo gostovanje velikog Michela Ginglingera, koji će se predstaviti sa cijelim spektrom svojih vina, među kojima je i traminac koji je na Decanterovom natjecanju u Londonu zavrijedio impresivnih 98 bodova. Michelovo gostovanje bit će tjedan dana ranije, i to u Osijeku u kafiću Trica, a poslužit će kao glavni najavni događaj za Festival traminca.

Radionice na Festivalu traminca će se održati na tri lokacije, a svi gosti radionica bit će prevoženi turističkim vlakićem, od hotela Dunav do vinarije Kast te od vinarije Kast do Starog podruma Iločkih podruma – i natrag.

Čak dvije vinarije će na tim radionicama biti premijerno predstavljene vinskoj javnosti. Riječ je o vinariji Kast iz Iloka te o hercegovačkoj senzaciji, vinariji K nebu, iz Tomislavgrada, čiji vinogradi se nalaze gotovo na tisuću metara nadmorskoj visini u selu Eminovo.

Vinarija Kutjevo će se pohvaliti s tri arhivska traminca iz 1992., 1991. i 1990. godine, a Iločki podrumi će u novoobnovljenom, spektakularnom Starom podrumu pohvaliti se vertikalnim kušanjem traminaca iz njihove flagship linije Principovac.

Mladen Papak iz Iloka i Ivan Perković, sirar iz Retkovaca, pokazat će na jednoj od radionica kako se vole kozji sirevi i traminac, kao što će Hrvoje Markovinović iz vinarije Vinar iz Iloka i Stiv Kahlina, vlasnik čokolaterije Taman iz Zagreba, demonstrirati ljubav traminaca i čokolade.  

Naravno, u poslijepodnevnim satima će u bašti hotela Dunav biti upriličena izložba vina na kojoj će se moći kušati oko 70 različitih traminaca, a sve uz glazbu fenomenalnog osječkog benda Sing Song Swing.

Za goste koji kane doći u Ilok u subotu, 10. lipnja, iz Novog Sada, Osijeka i Zagreba, omogućit ćemo im Traminac Express, organizirani dolazak i povratak autobusom po simboličnim cijenama, a o tome ćemo vas naknadno obavijestiti.