Ispunili obećanje od prije 27 godina, ponovno prošli “putem spasa”

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Tijekom proteklog vikenda u organizaciji Udruge ratnih veterana 204. Vukovarske brigade održana je hodnja u okviru koje su nekadašnji vukovarski branitelji ponovno prošli putem kojim su izašli iz grada neposredno prije sloma obrane grada. Hodnja je započela na „švapskom groblju“ te se preko Park šume Adica, Vuke, polja i cesta uputili prema cilju udaljenom oko 25 kilometara. Na put je krenula skupina od 38 branitelja među kojima je bilo i onih koji su i prije nepunih 27 godina prošli isti taj put. Predsjednik Udruge Drago Adžaga rekao je kako je ova hodnja rezultat međusobnoga obećanja koje su si dali kada su se spasili i kada su obećali da će istim putem ponovno proći kada to bude bilo moguće.

„Ovaj put jedan je više putova kojim su se kretali tada branitelji koji su pokušavali  izaći iz grada. Danas se ne zna točno koliko je skupina krenulo, koliko ih je izašlo, ranjeno, ubijeno ili nestalo. Kako god bio je to za mnoge jedini način da spasu svoje živote, rekao je Adžaga.

Preživjeli branitelji kažu kako su na put krenuli ne znajući što ih čeka i hoće li preživjeti. Kretali su se vrlo često u neposrednoj blizini neprijateljskih vojnika kada su mogli čuti njihove razgovore. Viđali su logorske vatre, zemunice tenkove… Nisu znali čeka li ih gdje zasjeda. Samim tim nisu smjeli niti reagirati jer bi se u suprotnom odali.

Iz udruge najavljuju kako će i idućih godina organizirati slične hodnje ali iz različitih smjerova. Pokrenuli su i inicijativu da se na mjestu gdje su pronađeni posmrtni ostaci jednoga ubijenog pripadnika Vojne policije postavi drveni križ