Inspektori krenuli u nadzor frizerskih salona, očekuju se i novčane kazne

Foto: Privatna arhiva

VUKOVAR, Prema izjavama vlasnika salona tijekom proteklih dana inspektori državnog inspektorara krenuli su u nadzor frizerskih salona na području Vukovara i Vukovarsko – srijemske županije. Osnovna zadaća im je provjera jesu li (ne)opravdano podizali cijene svojih usluga nakon uvođenja eura. Nadzor je već obavljen u više salona, a neki su dobili i rješenja poslije kojih, kako kažu, očekuju da će im biti izrečene i novčane kazne.

Jedna od onih kojih je nadzor bio je Vesna Toma koja je dobila rješenje i koja, kako sama kaže, očekuje da će ovih dana dobiti i novčanu kaznu.

“Podignula sam cijene ali minimalno s tim da od 31. prosinca do 1. siječnja nisam radila tako da sam izbjegla to vrijeme kada je se moglo plaćati i u kunama i u eurima. Možda mi to bude olakotna okolnost. Kako god ja ne planiram platiti kaznu jer se ne osjećam krivom. Mi smo uslužna djelatnost i nitko mi nije odredio hoću li ja nešto raditi za cent ili za sto eura. Nitko ne kaže da ja možda za par tjedana ponovno neću spustiti cijene ili ih možda dodatno podignuti. Mi samo želimo normalno da radimo i da nam se to omogući. Plaćamo državi sve što traži od nas pa neka nam omogući da radimo”, rekla je Toma.

U vrijeme kada smo razgovarali inspektori još uvijek nisu obišli salon Dalije Živić ali i ona očekuje kako će to biti svakako ovih dana. I ona je s uvođenjem eura neke cijene zaokružila i sada joj, kako sama kaže, prijeti kazna.

“Tu kaznu neću platiti. Uostalom, kako da radim kada je cijena boje za bojanje kose prije nekoliko mjeseci iznosila 20-ak kuna, a sada je cijena iste te boje 86 kuna. Poskupjelo je i sve drugo. Kako da onda radim s istom cijenom kao prije? Frizeri su uslužna djelatnost i nama cijene nisu nigdje u zakonu određene”, kaže Živić.

Božana Maul, koja je također vlasnica salona ali i predsjednica ceha frizera pri Obrtničkoj komori u Vukovaru, kaže kako inspektori niti kod nje još nisu bili ali i da imaju dojavu da će inspektori proći sve salone kako bi obavili nadzor.

“U svemu ovome što se događa imamo podršku Hrvatske obrtničke komore odakle nam je poručeno da ne plaćamo kazne jer će ih većina kasnije pasti. Međutim, nije sve ovo jednostavno niti lako. Mi samo želimo raditi kako bi mogli plaćati sve svoje račune prema državi i to iz mjeseca u mjesec. Velika većina vlasnika svoje cijene je podigla minimalno i to ne radi nekoga svoga hira nego jer su bili prinuđeni na to. Građani uvijek mogu birati u koji salon će ići”, kaže Maul.

Ulazeći dalje u problematiku kaže i kako države nigdje nije bilo kada su otvarali svoje salone i kada su dizali kredite kako bi ih opremili. Podsjeća i da oni nemaju plaćene godišnje odmore, a da su im bolovanja plaćena tek nakon 42 dana i to ako nastave plaćati doprinose. Međutim, pitanje je kako plaćati doprinose ako ne rade i ne zarađuju.

“Puno je tu problema o kojima se ne govori i koji se ne rješavaju. Većina vlasnika salona kaže kako kazne neće platiti i da će, ako budu morali, odseliti”, zaključila je Maul.