Priča o mamutima iz Mohova dobila nadogradnju, stalni postav dosadašnjih paleontoloških nalaza

Foto: Udruga Dolina mamuta

U Društvenom domu u Mohovu otvoren je stalni postav replika fosilnih ostataka paleontoloških nalaza prapovijesnih životinja iz ledenog doba, čiji su ostaci proteklih godina pronalaženi na području Mohova, a riječ je o dvadesetak pronalazaka.

“Tijekom 2. Mamoothfesta, 2022., u Društvenom domu postavili smo izložbu ‘Fosili iz Doline mamuta u Mohovu’ ” autora Dražena Japundžića, voditelja Geološko-paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, čiji su dio bili i originalni nalazi. U međuvremenu napravili smo vjerne kopije tih nalaza koji sada čine stalni postav prapovijesti našega kraja”, kaže predsjednik Udruge “Dolina mamuta” Goran Popović.

Podsjeća kako je vunasti mamut bio jedan od najimpresivnijih sisavaca ledenog doba. Živio je tijekom posljednjeg glacijala za vrijeme najvećih zahlađenja, a izumro je prije 15-tak tisuća godina.

Želja je članova udruga u Mohovu izgraditi Ledenodobni megapark Dolina mamuta, sa svim replikama fosilnih životinja iz ledenog doba te pratećim objektima za održavanje radionica i edukacija.

“Nadamo se da ćemo to i uspjeti, dakako uz potporu onih bez kojih bi to bilo jako teško učiniti, a koji su nas i do sada podržavali, Ministarstva kulture i medija, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Iloka i Gradskog muzeja Ilok”, kaže Popović koji je i “zakotrljao” cijelu priču oko doline mamuta u Mohovu nakon što je u jesen 2012., prilikom kopanja septičke jame u voćnjaku obiteljske kuće pronašao prve fosilne ostatke mamuta i vunastog nosoroga.

Slično otkriće dogodilo se i 2016., a u međuvremenu su provedena arheološka istraživanja, te su, osim vunastog mamuta i vunastog nosoroga, pronađeni i fosilni ostatci hijene, divljeg konja i bizona. I tako je krenula ova lijepa priča koja ima sve pretpostavke da preraste u nešto od čega se Mohovo i iločki kraj imati značajne koristi.

Foto: Udruga Dolina mamuta