Iločki “Triko” dobio kredit od 10 milijuna kuna bez kojeg bi završio u stečaju

ILOK, Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat posjetio je u srijedu iločku tvrtku “Triko” d.o.o. i vlasniku toga poduzeća Stanku Ivaneku uručio odluku o kreditu u iznosu 10 milijuna kuna.

Riječ je o kreditu dobivenom po uvjetima koje Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) dogovora s 15 financijskih institucija s ciljem olakšanja pristupa financiranju mikro, malih i srednjih subjekata malog gospodarstva, poasjnio je Horvat.

“U Iloku probijamo led i započinjemo s pružanjem financijskih usluga hrvatskom poduzetniku po uvjetima kakve smo si poželjeli na samom početku mandata. Tvrdio sam tada da kreditni angažman i cijena kapitala za hrvatskog poduzetnika može biti jeftini od 3 posto. Dogodilo nam se nešto puno bolje od onoga što smo si poželjeli. Hrvatskom podzetniku, i to ne samo onome koji je zdrav, nego i onome koji je zadužen i možda i prezadužen, možemo osigurati financijske instrumete kroz hrvatske institucije po vrlo konkurentnim uvjetima. Govorimo o kreditima koji će od 1. listopada na raspolaganju biti po cijeni od 0,5 posto. Oni nisu više priča, ni novinski napisi, već realnost”, poručio je Horvat.

Po riječima predsjednika Uprave iločke tvrtke “Triko” d.o.o. Stanka Ivaneka, dobiveni kredit omogućit će da “Triko” unaprijedi postojeću proizvodnju te otvori novih 40-tak radnih mjesta.

“Ovo je za nas ogromna stvar. Omogućit će nam proširenje postojeće proizvodnje kako bi u skoro vrijeme mogli ugovoriti nove poslove”, kazao je Ivanek najavivši kako će radnici “Trikoa” u skoroj budućnosti imati plaće na razini plaća u Zagrebu odnosno 700-800 eura.

Danas radnici “Trikoa”, kako je kazao, primaju plaću od oko 3,5 tisuća kuna, a da nije dobio kredit “Triko” bi, naveo je, zasigurno završio u stečaju, a radnici na ulici. Novinarama je također rekao kako je kredit dobio uz kamatu od 1,7 posto i rok otplate 15 godina uz poček od 3 godine.

ĐURO KARALIĆ

Foto: Press 032/Đuro Karalić